Στα δικαστήρια σέρνει η ΕΕ τη Βρετανία για τα "παραθυράκια" στο Brexit

-

Στα δικαστήρια πηγαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο η ΕΕ για την παραβίαση όρων της συμφωνίας που συνυπέγραψαν και η οποία πήρε τη βασιλική σφραγίδα ως νόμος του κράτους στην αρχή του έτους.

Αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε προχτές στο Βουλή των Κοινοτήτων το οποίο ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στη βρετανική κυβέρνηση να παρακάμψει την ισχύ της Συμφωνίας αλλάζοντας το Πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ αποστέλλει επίσημη προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο (σαν να λέμε, εξώδικο) με περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου που παραβιάζουν τη Συμφωνία και αν όχι, η ΕΕ θα προχωρήσει με ένδικα μέσα.

Η αντίδραση της Βρετανίας ήταν ότι θα απαντήσουν στην επιστολή εν ευθέτω χρόνω. Έχουν ήδη εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων για να ισχύσει και εκεί δεν έχει την πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα..

Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει με πάθος ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι εθνικά απαραίτητο για τη συνοχή του βασιλείου και ότι οι αποφάσεις για τη χώρα του λαμβάνονται σε αυτήν και στα δικαστήριά της και όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.