Στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με Λαβρόφ

Βενιζέλος Κώστας
Στη Μόσχα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών για συνομιλίες με Λαβρόφ

Συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα έχει αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στη Μόσχα. Οι επαφές θα πραγματοποιηθούν στις 22 Φεβρουαρίου, πρώτα με κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και στη συνέχεια με διευρυμένες συνομιλίες, που θα συνεχιστούν σε γεύμα εργασίας. Στην ατζέντα, το Κυπριακό, διμερή θέματα, σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ και περιφερειακά ζητήματα.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 και μετά οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών. Η επικοινωνία, τότε, κρίθηκε αναγκαία μετά από δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».

Είναι προφανές πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή, τα ανοίγματα της Λευκωσίας, με τις συνεργασίες και τις επικείμενες συμφωνίες, δεν τυγχάνουν θετικής ανάγνωσης από τη Μόσχα. Όπως ενοχλητικά θεωρούνται για τη Λευκωσία τα ρωσικά ανοίγματα και η συνεργασία με την Τουρκία. Σημειώνεται συναφώς ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση του ψηφίσματος ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημαντική ήταν η παρέμβαση της Μόσχας, η οποία κινήθηκε αποτρεπτικά σε μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν από άλλες δυνάμεις αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.