Στηρίζει Κούβα η ΕΕ – Σκληραίνουν το εμπάργκο οι ΗΠΑ

-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να συνεργάζεται με την Κούβα, καθώς η νήσος βρέθηκε τελευταία αντιμέτωπη με περαιτέρω σκλήρυνση του εμπάργκο που της επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά τα εξωχώρια μονομερή μέτρα σε βάρος της Κούβας, τα οποία αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είμαστε ανήσυχοι για τις αρνητικές συνέπειες της σκλήρυνσης του αμερικανικού εμπάργκο», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα, αρμόδιος για τη Διεθνή συνεργασία και Ανάπτυξη.

Ο ευρωπαίος επίτροπος συμμετέχει σε ένα φόρουμ στην Αβάνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κούβα, στο οποίο παίρνουν μέρος 120 επιχειρηματίες, νομικοί και πανεπιστημιακοί από τις ΗΠΑ, την Ισπανία και τον Καναδά. Στόχος: η προώθηση επενδύσεων στη νήσο.

Η Ουάσινγκτον πρόσθεσε την Κούβα στη μαύρη λίστα που καταρτίζει για την εμπορία ανθρώπων την Πέμπτη, κλιμακώνοντας μια σειρά μέτρων όπως η επιβολή περιορισμών στα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια στην Κούβα που λαμβάνονται πρόσφατα.

Η ΕΕ, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Κούβα, της έχει προσφέρει πολιτική υποστήριξη σε πολλά από τα ζητήματα για τα οποία η Αβάνα βρίσκεται σε διένεξη με την Ουάσινγκτον, όπως το εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ από το 1962 ή πρόσφατη ενεργοποίηση του τρίτου κεφαλαίου του νόμου Χελμς-Μπάρτον, που επιτρέπει προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον ξένων εταιρειών που είναι παρούσες στη νήσο και αξιοποιούν πόρους που είχαν εθνικοποιηθεί.

Κατά τον Μίμιτσα, η ΕΕ θέλει «να υποστηρίξει τη δέσμευση της Κούβας να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον και να ενθαρρύνει οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωση να θέσουν σε εφαρμογή κοινές πρωτοβουλίες».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.