Στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

-
Στις Βρυξέλλες για το Brexit ο Αλέξης Τσίπρας

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής που θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα του Brexit. Οι ηγέτες θα εξετάσουν την επιστολή που απέστειλε χθες η πρωθυπουργός κ. May, με την οποία αιτείται τρίμηνης  παράτασης, έως τις 30 Ιουνίου, για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη χρονική διάρκεια, καθώς και τυχόν κριτήρια που θα θέσει η ΕΕ προκειμένου να δεχθεί αίτημα της Bρετανίδας πρωθυπουργού.

Κρίσιμη για την τελική αποδοχή του αιτήματος της κ. May θα είναι η ψηφοφορία, 3η κατά σειρά, επί της συμφωνιας αποχώρησης, που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων. Στο δείπνο ηγετών, θα εξεταστεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών πτυχών των σχέσεων αυτών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να  υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ, γεγονός το οποίο θα πρέπει να καθίσταται σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης της προσεχούς Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τομέα διασυνδεσιμότητας. Παράλληλα, θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.

Την δεύτερη ημέρα της Συνόδου, η συζήτηση θα εστιαστεί σε θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: 

Πέμπτη 21 Μαρτίου

12.30: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES

15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας

Παρασκευή 22 Μαρτίου

10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.