Στο έλεος της "Σοφίας" η χώρα, που υπάρχουν προβλήματα από τον παγετό

-

Προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας με την επωνυμία Σοφία, το οποίο ωστόσο σήμερα δείχνει να υποχωρεί σχετικά. Από την Ανατολική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο δρόμοι έχουν αποκλειστεί, ενώ στην Εύβοια πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα

Στην Θεσσαλονίκη, λόγω του χιονιού που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της πόλης και της ολισθηρότητας των δρόμων, δεν κυκλοφορούν αστικά λεωφορεία μέχρι να καθαρίσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια τους δρόμους.

Ανοιχτοί είναι και οι κεντρικοί παράλληλοι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ενώ προσβάσιμα είναι τα νοσοκομεία που βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου. Οι δρόμοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ανοιχτοί και η κυκλοφορία γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης η κυκλοφορία στις κεντρικές αρτηρίες γίνεται κανονικά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης με σκοπό την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων έθεσε σε εφαρμογή προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα από 05.00 το πρωί σήμερα και μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων σε όλο το οδικό δίκτυο (εθνικό-επαρχιακό-δημοτικό) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Επίσης ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο (εθνικό-επαρχιακό-δημοτικό) της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνια από την Καβάλα μέχρι την Ξάνθη

Σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και στην Ξάνθη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πέφτει πυκνό χιόνι, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των αυτοκίνητων, αλλά ακόμη και τις μετακινήσεις των πεζών στα κέντρα των πόλεων.

Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες στην Καβάλα, την Δράμα και την Ξάνθη, προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο. Ωστόσο, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο των επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο των παραπάνω περιοχών.

Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης. Ισχυρή χιονόπτωση επικρατεί και στην Θάσο, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις μετακινήσεις των κατοίκων, ειδικά στο ορεινό τμήμα.

Παγετός στην Θεσσαλία

Παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν στην Δυτική Θεσσαλία, όπου επίσης έχουν προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύετα

 • Ε.Ο. Τρικάλων -Ιωαννίνων από το 28ο (κόμβο Μουργκανίου) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου)
 • Ε.Ο. Τρικάλων -Γρεβενών από το 1ο χλμ. (κόμβο Μουργκανίου) έως όρια νομού Γρεβενών

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • Ε.Ο. Τρικάλων - 'Αρτας από 22ο χλμ (διασταύρωση της Επ.Οδ. Πύλης - Μεσοχώρας) έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
 • Ε.Ο. Πύλης - Τρικάλων από 32ο χλμ (Ελάτη) έως 75ο χλμ (Γέφυρα Αλεξίου)
 • Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Πύλης
 • Λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο Δήμου Μετεώρων
 • Επαρχιακό οδικό δίκτυο Καλαμπάκας - Ασπροποτάμου (από 35ο έως 68ο χλμ)

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Καρδίτσας, στο νομό Καρδίτσας, η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων απαγορεύεται:

 • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από χ/θ 34 (κόμβος Ξυνιάδας) έως χ/θ 111 (Α/Κ Λόγγου)

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

 • Επ. Οδός Μουζακίου - Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ. έως 13ο χλμ. (Τ.Κ. Κρυοπηγής έως Τ.Κ. Κερασιάς)
 • Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 10ο χλμ. (μέσω Μοσχάτου)
 • Επ. Οδός Καρδίτσας - Λίμνης Πλαστήρα από 15ο χλμ. (μέσω Καστανιάς)
 • Επ. Οδός Καρδίτσας - 'Αρτας από 35ο χλμ (Διασταύρωση Βατσουνιάς) έως 81ο χλμ (γέφυρα Αχελώου - όρια νομού 'Αρτας)
 • Επ. Οδός Μουζακίου - Στεφανιάδας από 7ο χλμ (Διασταύρωση Πευκόφυτου) έως 56ο χλμ (όρια Ν. Ευρυτανίας)
 • Επ. Οδός Κέδρου - Ρεντίνας - Καρπενησίου από 42ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Στον πάγο και η Πελοπόννησος

Το χιόνι και ο παγετός έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων και στην Πελλοπόννησο, κυρίως σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στα παρακάτω σημεία:

 • Στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης, από το 15ο , έως το 40ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Μεσσηνίας και από το 40ο χιλιόμετρο, έως το 46ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Λακωνίας.
 • Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου - Στεμνίτσας, στο νομό Αρκαδίας.

Επίσης, η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές του νομού Αρκαδίας:

 • Στην εθνική οδό Τρίπολης - Πύργου, από το 34ο , έως το 75ο χιλιόμετρο.
 • Στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης, από το 12ο , έως το 23ο χιλιόμετρο.
 • Στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Καλαμάτας, από το 5ο, έως το 25ο χιλιόμετρο.
 • Στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Καστρίου -Βουρβούρων - Αγίου Πέτρου - 'Αστρους από το 20ο , έως το 52,5ο χιλιόμετρο.
 • Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά- Γερακίου από το 15ο , έως το 45ο χιλιόμετρο.
 • Στην επαρχιακή οδό 'Αστρους - Τρίπολης.

Στην Κορινθία, είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις παρακάτω περιοχές:

 • Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούργιας, από το 1ο, έως το 17 χιλιόμετρο.
 • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Χωρίς ρεύμα η Εύβοια

Στην Εύβοια, λόγω της χιονόπτωσης, έχουν πέσει πολλά δέντρα προκαλώντας ζημίες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα πολλά χωριά να μείνουν χωρίς ρεύμα από το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η ΔΕΔΔΗΕ ενημερώθηκε αλλά δεν υπάρχει για την ώρα καμιά πληροφόρηση. Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Εύβοιας Γ. Κωστόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις 13 Δεκεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, είχε προειδοποιήσει την ΔΕΔΔΗΕ ότι υπάρχουν πολλά δέντρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στο δίκτυο.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας πάντως, με τα ειδικά μηχανήματα, έχουν κρατήσει όλους του δρόμους ανοιχτούς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.