Στο ΣτΕ η παύση των μουφτήδων, αναμένεται η απόφαση

-

Την Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή, απασχόλησε σήμερα η νομιμότητα της παύσης των μουφτήδων Ξάνθης και Κομοτηνής από τον υπουργό Παιδείας.

Ο Μουφτής της Ξάνθης Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου και της Κομοτηνής Τζαμαλή Μέτσο προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες παύτηκαν από τα καθήκοντά τους περασμένο Αύγουστο. Στην προσφυγή τους, οι μουφτήδες υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ο δικηγόρος τους υποστήριξε ότι η παύση από τα καθήκοντα τους παραβιάζει τις συνθήκες της Λοζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων. Ανέφερε επίσης ότι σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο) και ότι οι μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων για να έχουν όριο αποχώρησης.

Από την πλευρά του ο συνήγορος του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξε ότι ο μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου είπε επίσης ότι το όριο εξόδου λόγω ηλικίας δεν προσβάλλει κανένα δικαίωμα του μουφτή. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.