Στο τραπέζι τα SMS για τους άνω των 65 και τα τοπικά lockdown

-

H κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να λάβει τα μέτρα που χρειάζονται για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν θέλει να θίξει τον τουρισμό και να κόψει τη νυχτερινή διασκέδαση ή την κοινωνική ζωή σε μπαρ και εστιατόρια στη διάρκεια της ημέρας.

Επίσης, παρά τις συστάσεις των περισσότερων λοιμωξιολόγων, δεν επιβάλλει τη μάσκα σε γάμους ή γιορτές ή συναυλίες που γίνονται σε ανοιχτούς χώρους, και απλά την συστήνει "εάν δεν μπορουν να τηρηθούν οι αποστάσεις".

Από Δευτέρας θα πραγματοποιούνται συχνές τηλεδιασκέψεις για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των Βασίλη Κικίλια, Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά. Η δε Επιτροπή Λοιμωξιολόγων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Όμως το κατά πόσον θα εισακούγεται είναι άλλο θέμα. Γιατί είναι κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση έκανε το χατήρι των επιχειρηματιών που θεωρούσαν μάσκες και γάντια "αντιτουριστικά" και "αντικοινωνικά" και έπεισαν ότι για να έχουμε διαφημιστική προβολή ως "καθαρή χώρα" πρέπει να χαλαρώσουμε.

Στα τυφλά

Το πιθανότερο σενάριο είναι το "βλέποντας και κάνοντας" με την ελπίδα ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (από τα οποία το πιο ουσιαστικό είναι η επέκταση της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους) θα αποδώσουν. Και προχωρεί η πολιτεία λίγο στα τυφλά, εκτιμούν κάποιοι ειδικοί, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στο γενικό πληθυσμό ώστε να υπάρχει μπούσουλας. Τα μόνα δειγματοληπτικά τεστ που γίνονται, είναι στα αεροδρόμια.

Οι περισσότερες χώρες, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, δεν θέλουν να ανεβεί ο αριθμός των κρουσμάτων και για τουριστικούς λόγους. Αν γίνουν έλεγχοι δειγματοληπτικοί, θα βρει η Πολιτεία νούμερα φορέων που δεν θέλει να ακουστούν μέχρι τον Οκτώβρη. Οπότε δεν κάνει τεστ, παρά μόνον σε ήδη νοσούντες και στο άμεσο περιβάλλον τους.

Δεκαπενταύγουστο με SMS και λοιπά

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν απο χτες, θεωρείται πιθανό σε κάποιες περιοχές με κρουσματα να εφαρμοστεί και τοπικό lock down ή να εφαρμοστεί το SMS για όσους είναι άνω των 65. Αυτό θεωρείται λύση χαμηλότερου κοινωνικού και οικονομικού κόστους από γενικευμένα lockdown ή από λήψη άλλων περιοριστικών μέτρων που θα οδηγήσουν στο λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, και άρα θα δώσουν την χαριστική βολή στην οικονομία.

Η πιθανότερη εκδοχή είναι αυτά να εξεταστούν μετά από 15 μέρες, με την ελπίδα ότι θα αποδώσουν μέχρι τότε τα ήδη ληφθέντα μέτρα, και δεν θα χρειαστούν περισσότερα. Οπότε η μόνη περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα πριν από το Δεκαπενταύγουστο είναι τα κρουσματα να φτάσουν τα 200 την ημέρα, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό. Μπορεί και με λιγότερα να ληφθούν νέα μέτρα, γιατί υπάρχει και η κόκκινη γραμμή των λεγόμενων ορφανών κρουσμάτων -αυτών που ειναι άγνωστης πηγής μόλυνσης. Αν αυτά επί συνεχόμενες ημέρες ξεπερνούν τα 50,τότε τα νέα μέτρα είναι πιθανά ακόμα κι αν τα συνολικά κρουσματα διατηρηθούν στα 100 την ημέρα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.