Στρατός και αντιπολίτευση στο Σουδάν αναλαμβάνουν από κοινού εξουσία

-

Συμφωνία με την οποία αναλαμβάνουν από κοινού την εξουσία του Σουδάν υπέγραψαν έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας και ηγέτες της αντιπολίτευσης.

«Είναι μία ιστορική στιγμή για τη χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συμφωνία υπεγράφη στο Χαρτούμ παρουσία Αφρικανών μεσολαβητών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές στις 5 Ιουλίου. Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική μετάβαση στο Σουδάν αφού ο στρατός εκδίωξε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ αλ Μπασίρ, τον Απρίλιο έπειτα από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι στρατιωτικοί θα προεδρεύσουν κατά τους 21 πρώτους μήνες και στη συνέχεια οι πολίτες θα αναλάβουν τα ηνία για τους υπόλοιπους 18 μήνες. Μια δεύτερη συμφωνία για συνταγματικά ζητήματα αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.