Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ

-
191
Άμυνα ζώνης ο Ερντογάν, οργανωμένη επίθεση ο Πούτιν, Βαγγέλης Σαρακινός

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν ανακοίνωσαν την συμφωνία τους για την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Σκοπός δημιουργίας της ζώνης αυτής, η οποία θα περιφρουρείται από Ρώσους και Τούρκους, θα είναι ο διαχωρισμός του κυβερνητικού στρατού της Συρίας από τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών.

Μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Σότσι, ο Πούτιν τόνισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την απομάκρυνση όλων των βαρέων όπλων και των τζιχαντιστικών ομάδων από την ζώνη, η οποία θα έχει πλάτος 15 έως 20 χιλιόμετρα. Από την πλευρά του, ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι δυνάμεις των δύο χωρών θα κάνουν συντονισμένες στρατιωτικές περιπολίες στα σύνορα της ζώνης.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητικές και ουσιαστικές τις τετράωρες συνομιλίες με τον Ερντογάν, το καθεστώς αποστρατικοποίησης στην ζώνη θα αρχίσει να ισχύει από τις 15 Οκτωβρίου.

Παραλλήλως, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα στρατιωτική επιχείρηση δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των συμμάχων της εναντίον της Ιντλίμπ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.