Συμβιβασμός στην ΕΕ για μεταναστευτικό μετά την απειλή βέτο της Ρώμης

-
112
Η Ιταλία επαναστατεί στην ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ κατέληξαν έπειτα από διαβουλεύσεις 9 ωρών, σε συμφωνία για τη μετανάστευση, την οποία χαιρέτισε και η Ιταλία. Η Ρώμη είχες μπλοκάρει την έκδοση απόφασης, απειλώντας να ασκήσει βέτο στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, αν οι εταίροι δεν έδειχναν περισσότερη αλληλεγγύη όσον αφορά την άφιξη μεταναστών.

"Η Ιταλία δεν είναι πια μόνη", εξέφρασε την ικανοποίησή του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εντείνει τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εταίρους του, μπλοκάροντας την υιοθεσία των αρχικών συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, προτού καν αρχίσει η συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης.

"Υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία", δήλωσε χαιρετίζοντας την συμφωνία ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι "η αλληλεγγύη που οφείλουμε στις χώρες πρώτης εισόδου έγινε πράξη".

Για τους μετανάστες που διασώζονται σε ευρωπαϊκά ύδατα προτάθηκαν ελεγχόμενα κέντρα, τα οποία θα φτιάξουν τα κράτη-μέλη σε εθελούσια βάση και εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ παράτυπων μεταναστών που πρόκειται να απελαθούν και αυτών που δικαιούνται άσυλο, οι οποίοι θα μπορούν να ανακατανεμηθούν στην ΕΕ και πάλι σε εθελούσια βάση.

Η συμφωνία καλεί επίσης τα κράτη-μέλη να πάρουν όλα τα απαραίτητα εσωτερικά μέτρα για να αποφύγουν τις μετακινήσεις μεταναστών μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Αυτές οι "δευτερογενείς μετακινήσεις" συγκλίνουν συνήθως προς τη Γερμανία, όπου βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης που έχει αποδυναμώσει την Άγκελα Μέρκελ.

Για να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των πλοίων που θα φτάνουν στα ευρωπαϊκά ύδατα, οι 28 αποδέχθηκαν να εξετάσουν τη δημιουργία "κέντρων αποβίβασης" εκτός της ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα.