Συνάντηση Δένδια με υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου

-

Η υπογραφή της μερικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες αναδεικνύει την προσήλωση των δύο χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, τόνισαν στις κοινές δηλώσεις τους ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι που συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων Δένδια-Σούκρι βρέθηκε η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σε περιφερειακά θέματα.

Όσον αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως οι προτάσεις της Τουρκίας για διάλογο θα πρέπει να μην είναι προσχηματικές.

«Η Ελλάδα αντιμετώπισε μα ψυχραιμία τις προκλήσεις και απέφυγε την παγίδα της κλιμάκωσης. Είμαστε πρόθυμοι για διάλογο και με την Τουρκία όσον αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, αλλά όχι υπό απειλή. Η χώρα μας δεν εκβιάζει κανέναν, ούτε όμως και εκβιάζεται. Η αποχώρηση του Ορουτς Ρέις ήταν ένα θετικό βήμα, αλλά αυτό συνοδεύτηκε από απειλητική ρητορική», είπε για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Δένδιας.

Όσον αφορά στη Λιβύη, είπε «η χώρα μας είναι σταθερά υπέρ  μια λιβυκής λύσης, χωρίς παρεμβάσεις από εξωτερικές δυνάμεις».

Ο κ. Σούκρι υπογράμμισε πως η χώρα του «απέρριψε και συνεχίζει να απορρίπτει κάθε προκλητική ενέργεια που αποσταθεροποιεί την περιοχή, τη στιγμή που η ανατολική Μεσόγειος θα έπρεπε να γίνει περιοχή σταθερότητας και συνεργασίας προς το συμφέρον όλων».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.