Συνεργασία τριών χωρών για τους αγνοούμενους των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία

-
112

Ο εντοπισμός και η εξακρίβωση των στοιχείων των αγνοουμένων από τους πολέμους στην περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας είναι κατ' αρχήν ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών διαφωνιών μεταξύ των χωρών της περιοχής, τόνισε ο Κροάτης υφυπουργός, αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν τους βετεράνους πολέμου, Στιέπαν Σούτσιτς.

Ο κ. Σούτσιτς συναντήθηκε, σήμερα, στο Σαράγεβο, με τον επικεφαλής του Γραφείου για τους Αγνοούμενους της Σερβίας, Βέλικο Οντάλοβιτς και τον διευθυντή του Ινστιτούτου Αγνοουμένων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νίκολα Πέρισιτς και υπέγραψαν από κοινού πρωτόκολλο για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η Κροατία αναζητεί 1892 άτομα, τα ίχνη των οποίων αγνοούνται από τον πόλεμο της δεκαετίας του '90, αλλά οι προηγούμενες σχετικές συμφωνίες δεν κατέστησαν δυνατή καμία πρόοδο ως προς τον εντοπισμό τους και την επίλυση του ζητήματος, σημείωσε ο κ. Σούτσιτς, επισημαίνοντας πως έχει έρθει η ώρα για δράση.

Οι αγνοούμενοι, σημείωσε, "είναι πρωτίστως ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που θα πρέπει να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των χωρών της περιοχής".

Τόνισε, δε, ότι η σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας αποτελεί "ένα μικρό βήμα προόδου" και δεν αναμένουμε "κάτι θεαματικό, αν δεν υπάρχει καλή θέληση κι εάν το ζήτημα αυτό δεν τύχει χειρισμού απαλλαγμένου από οποιαδήποτε πολιτική διάσταση ή συσχετισμού με άλλα εκκρεμή ζητήματα".

Από την πλευρά του, ο Νίκολα Πέρισιτς σημείωσε ότι το πρωτόκολλο που υπεγράφη σήμερα καθορίζει τη μέθοδο της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της εκταφής και παράδοσης των λειψάνων.

Περίπου 12.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως εξακολουθούν να αγνοούνται από τους πολέμους σε ολόκληρη την περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ στα νεκροτομεία διαφόρων χωρών της περιοχής περίπου 4.000 άνθρωποι παραμένουν "χωρίς ταυτότητα". Σύμφωνα, δε, με τον κ. Πέρισιτς, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη υπάρχουν περίπου 7.200 αγνοούμενοι και χωρίς τη συνεργασία των αρμόδιων θεσμών, η σχετική έρευνα θα είναι μια αδύνατη αποστολή.

Η Σερβία, σύμφωνα με τον Βέλικο Οντάλοβιτς, είναι έτοιμη να συνεργαστεί χωρίς κανέναν περιορισμό ώστε να επιλυθεί το ακανθώδες αυτό ζήτημα, αλλά δεδομένης της φύσης όλων αυτών των πολέμων, το πρόβλημα, όπως τόνισε, δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς περιφερειακή συνεργασία.

"Θα πρέπει να υπάρξει ένας περιφερειακός μηχανισμός έρευνας", υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τα σύνορα των χωρών (της περιοχής) δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην αναζήτηση των αγνοουμένων των πολέμων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.