Συνοριοφύλακες στην Κίνα εγκαθιστούν εφαρμογές παρακολούθησης σε κινητά τουριστών

-

Εφαρμογές παρακολούθησης στα τηλέφωνα τουριστών εγκαθιστούν κρυφά Κινέζοι συνοριοφύλακες, ενώ παράλληλα κατεβάζουν προσωπικά δεδομένα, στο πλαίσιο του εντατικού κυβερνητικού ελέγχου της απομακρυσμένης περιοχής Σινζιάνγκ - όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουϊγούρων – αποκαλύπτει η «Guardian».

Η κινεζική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις ελευθερίες για τον τοπικό μουσουλμανικό πληθυσμό, εγκαθιστώντας κάμερες αναγνώρισης σε δρόμους και τζαμιά και αναγκάζοντας τους κατοίκους να κατεβάζουν λογισμικό που παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους.

Σύμφωνα έρευνα της «Guardian» σε συνεργασία με τη «Süddeutsche Zeitung», το «NDR», τους «New York Times» και το «Motherboard», η κυβέρνηση της Κίνας έχει στοχοποιήσει τους τουρίστες που εισέρχονται μέσω του Κιργιζιστάν.

Οι συνοριοφύλακες παίρνουν τα τηλέφωνα των τουριστών, εγκαθιστούν μυστικά τη συγκεκριμένη εφαρμογή και στη συνέχεια έχουν πρόσβαση σε emails, στα μηνύματα, τις επαφές και σε πληροφορίες για τη συσκευή.

Η κινεζική κυβέρνηση αναζητά ό,τι σχετίζεται με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, περιλαμβανομένου του Inspire, του αγγλόφωνου περιοδικού της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και βιβλίων με οδηγίες χρήσης για όπλα.

Στό στόχαστρο της συγκεκριμένης εφαρμογής ωστόσο μπαίνουν επίσης πληροφορίες για το Ραμαζάνι, τον Δαλάι Λάμα, ακόμη και για το ιαπωνικό μέταλ συγκρότημα ονόματι Unholy Grave ή το βιβλίο «Οι 33 στρατηγικές του πολέμου» (The 33 Strategies of War) του Αμερικανού συγγραφέα Ρόμπερτ Γκριν.

Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Σινζιάνγκ, μεταξύ των οποίων Κινέζοι και ξένοι τουρίστες. Το σημείο ελέγχου βρίσκεται στα δυτικά σύνορα και χρησιμοποιείται από εμπόρους και τουρίστες, ορισμένοι εκ των οποίων ακολουθούν τον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.