Συρία: Άμαχοι εγκαταλείπουν τον τελευταίο θύλακα του ΙΚ

-

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι αλλά και περίπου 500 μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εγκατέλειψαν τον ύστατο θύλακα των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία. «Κάπου 4.900 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και 470 τζιχαντιστές, εγκατέλειψαν τον τελευταίο θύλακα του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, εκ των οποίων 3.500 εγκατέλειψαν τον τομέα», αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην πλειονότητά τους, οι άμαχοι είναι μέλη οικογενειών τζιχαντιστών, κατά τη ΜΚΟ. Έφυγαν με πολλές δεκάδες φορτηγά που μίσθωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η κουρδοαραβική συμμαχία που πολεμά εναντίον του ΙΚ, ενώ «άλλοι εγκατέλειψαν την ζώνη με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα», ανέφερε ο Άμπντελ Ραχμάν.

Τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά κατευθύνθηκαν σε περιοχές που ελέγχουν οι ΣΔΔ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, όπου το ΙΚ έχει πλέον περιχαρακωθεί σε μια ζώνη 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι ΣΔΔ, στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές και οι οποίες έχουν την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, διεξάγουν από τον Σεπτέμβριο επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να εκδιώξουν το ΙΚ από τον τελευταίο του θύλακα στην ανατολική Συρία. Απομακρύνουν άμαχους και μαχητές και ετοιμάζονται για την τελική έφοδο.

Οι ΣΔΔ έχουν καταφέρει τις τελευταίες εβδομάδες να αποσπάσουν πολλές κοινότητες και χωριά από το
ΙΚ, ανάμεσά τους τη Χατζίν, τη Σούσα και τη Σάφα.

Χθες Τρίτη οι ΣΔΔ προέλασαν, χωρίς να προβληθεί καμία αντίσταση από μέρους του ΙΚ, στο εσωτερικό της κοινότητας Μπαγούζ, την τελευταία που απομένει στα χέρια των τζιχαντιστών. Πέρα από αυτόν τον τελευταίο, πλέον ατροφικό θύλακα, το ΙΚ διατηρεί παρουσία σε μερικά σημεία της συριακής ερήμου, που εκτείνεται από το κεντρικό τμήμα της χώρας ως την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, και σημειώνονται σποραδικές μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές του και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.