Συρία: Απομάκρυνση αμάχων επιχειρούν οι Κούρδοι

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα προσπαθήσουν σήμερα να απομακρύνουν τους εναπομείναντες αμάχους από τον τελευταίο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, το οποίο αποτελεί απαραίτητο βήμα προτού επιτεθούν ή αναγκάσουν τους τελευταίους τζιχαντιστές που βρίσκονται σε αυτόν να παραδοθούν.

Η Μπαγκούζ είναι ο τελευταίος θύλακας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της κοιλάδας του Ευφράτη, μετά την απώλεια των μεγάλων πόλεων που ήλεγχε η τζιχαντιστική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, τη Μοσούλη και την Ράκα αντίστοιχα, το 2017.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τους τζιχαντιστές στον θύλακα αυτόν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, αλλά δεν θέλουν να εξαπολύσουν την τελική επίθεση προτού απομακρυνθούν όλοι οι άμαχοι από εκεί.

Ο Μουστάφα Μπάλι, επικεφαλής του γραφείου Τύπου των SDF, δήλωσε στο Reuters ότι θα προσπαθήσουν σήμερα ξανά να απομακρύνουν τους περισσότερους από 3.000 αμάχους που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Μπαγκούζ.

Οι SDF ανέμεναν να έχουν ολοκληρώσει την απομάκρυνσή τους χθες Πέμπτη, αλλά αυτό δεν συνέβη. "Αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε όλους τους αμάχους, αμέσως θα πάρουμε την απόφαση να εφορμήσουμε στην Μπαγκούζ ή να αναγκάσουμε τους τρομοκράτες να παραδοθούν", σημείωσε.

Η πτώση της Μπαγκούζ θα αποτελέσει ορόσημο στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους και της ευρύτερης σύγκρουσης στην Συρία, καθώς η τζιχαντιστική αυτή οργάνωση εξακολουθεί να θεωρείται μεγάλη απειλή για την ασφάλεια.

Οι ΗΠΑ εξάλλου, όπως ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, θα αφήσουν μια μικρή ειρηνευτική ομάδα περίπου 200 στρατιωτικών στη Συρία για μια χρονική περίοδο μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, έπειτα από μια υποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την πλήρη αποχώρησή τους.

Ο Τραμπ είχε δώσει εντολή τον Δεκέμβριο για την αποχώρηση και των 2.000 στρατιωτικών των ΗΠΑ στη Συρία, λέγοντας ότι έχουν νικήσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.