Συρία: Η Μόσχα κατηγορεί το Ισραήλ για την παραλίγο κατάρριψη του Airbus

-

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν, την Πέμπτη (06/02), αεροπορικές επιθέσεις σε προάστια της Δαμασκού χωρίς, όμως, να μπουν στον εναέριο χώρο της Συρίας όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ένα αεροσκάφος με 172 επιβάτες προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και, εντούτοις, αφίχθη στη ρωσική βάση του Χμέιμιμ.

Το Υπουργείο προσέθεσε ότι πρόκειται για συνήθη πρακτική των Ισραηλινών το να χρησιμοποιούν πολιτικά αεροσκάφη για να προστατευθούν από τα αμυντικά αεροπορικά συστήματα της Συρίας. Στρατιωτική πηγή στη Συρία υποστήριξε ότι τραυματίσθηκαν οκτώ στρατιώτες και προκλήθηκαν υλικές ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι ισραηλινά F-16 εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους αέρος-εδάφους. Οι Ρώσοι θυμήθηκαν επίσης το περιστατικό με την κατάρριψη δικού τους κατασκοπευτικού αεροσκάφους Il-20, τον Σεπτέμβριου του 2018, από συριακά αντιαεροπορικά, όταν και πάλι η Μόσχα είχε κατηγορήσει το Ισραήλ.

Ο συριακός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές των Ισραηλινών εξαπολύθηκαν από τα Υψίπεδα του Γκολάν αλλά και τον νότιο εναέριο χώρο του Λιβάνου. Το Ισραήλ, μέχρι στιγμής, δεν έχει σχολιάσει τις αεροπορικές επιδρομές ούτε έχει αναλάβει την ευθύνη τους. Οι επιθέσεις στόχευσαν κατά της περιοχής που βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Μεζάχ, το σημείο εκτοπισμού της 75ης Ταξιαρχίας του Συριακού Στρατού κοντά στο χωριό Αλ Μακιλμπίγια και το Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στην Τζαμάρια.

Τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, στοχεύοντας σε όσα ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ ότι είναι ιρανικές ή υποστηριζόμενες από το Ιράν δυνάμεις στη χώρα, που σπαράσσεται από τον πόλεμο. Το Ιράν, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.