Συρία: "Δώρο" στο Ιράκ, από τους Κούρδους, 280 τζιχαντιστές

-

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), η κουρδοαραβική συμμαχία που υποστηρίζεται από τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, παρέδωσε στις αρχές του Ιράκ 280 Ιρακινούς και ξένους τζιχαντιστές την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποίησε ο ιρακινός στρατός.

Συνταγματάρχης του ιρακινού στρατού επιβεβαίωσε ότι 130 τζιχαντιστές μετήχθησαν και προστέθηκαν, έτσι, στους 150 που μετήχθησαν νωρίτερα. Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μεταγωγή ξένων τζιχαντιστών στο Ιράκ, παραμένει ωστόσο ασαφές εάν θα παραμείνουν υπό την κράτηση των αρχών της χώρας αυτής.

Πρόκειται να γίνουν περισσότερες τέτοιες μεταγωγές κρατούμενων τζιχαντιστών, βάσει μιας συμφωνίας για την παράδοση περίπου 500 αιχμαλώτων των ΣΔΔ που κρατούνται σε εδάφη που ελέγχουν στη Συρία, σημείωσαν πηγές προσκείμενες στον ιρακινό στρατό. Ανάμεσα στους 280 είναι ως και 14 Γάλλοι και έξι Άραβες, αδιευκρίνιστης εθνικότητας.

Στην ανακοίνωση των ιρακινών ένοπλων δυνάμεων αναφέρεται αντιθέτως ότι μόνο Ιρακινοί παραδόθηκαν από τις ΣΔΔ στις ιρακινές αρχές. Ο δήμαρχος της ιρακινής πόλης Αλ Κάιμ, ο Άχμαντ αλ Μαχαλαουί, δήλωσε την Πέμπτη ότι στις ιρακινές αρχές παραδόθηκαν επίσης πολλές οικογένειες μαχητών.

«Νωρίς το πρωί, 10 φορτηγά που μετέφεραν πολεμιστές του Νταές και τις οικογένειές τους παραδόθηκαν από τις δυνάμεις των ΣΔΔ στον ιρακινό στρατό», είπε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Περίπου 800 ξένοι τζιχαντιστές που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ, ανάμεσά τους πολλοί Ιρακινοί, κρατούνται στο έδαφος της Συρίας από τις ΣΔΔ, κατά την οργάνωση αυτή.

Πάνω από 2.000 μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται επίσης σε καταυλισμούς και δεκάδες ακόμη φθάνουν καθημερινά, τους τελευταίους μήνες. Η τύχη των αιχμαλώτων έχει μετατραπεί σε ακόμη πιεστικότερο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι Σύροι και οι Άραβες μαχητές των ΣΔΔ ετοιμάζονται να αποσπάσουν τα τελευταία εδάφη που απομένουν τα χέρια των τζιχαντιστών, τα ύστατα υπολείμματα του «χαλιφάτου», στην ανατολική Συρία.

Το ΙΚ θεωρείται πως συνεχίζει να αποτελεί απειλή για το Ιράκ. Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές θεωρούν πως ο ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, δεν αποκλείεται να κρύβεται ακόμα στην περιοχή όπου εκτυλίσσονται οι μάχες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.