ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 έξαλλοι με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις – το ΚΙΝΑΛ επιφυλάσσεται

Το Twitter απέκλεισε τον Βελόπουλο

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να ανεβάζουν κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής τους προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για διατάξεις εφάμιλλες με εκείνες του προεδρικού διατάγματος της χούντας.

Επιφυλάξεις διατηρεί το ΚΙΝΑΛ με τον βουλευτή του και πρώην δήμαρχο Αθηναίων να ζητά η απαγόρευση μιας διαδήλωσης να γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Διευθυντή της Αστυνομίας αλλά και δικαστικού οργάνου.

«Σε πολλά θέματα προστασίας δικαιωμάτων η ελληνική αστυνομία είναι πίσω. Πως μπορούμε να της εμπιστευθούμε δικαίωμα τέτοιας συμμετοχής;», διερωτήθηκε.

Κατάπτυστο τερατούργημα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ και εκτίμησε ότι ο λαός με την πάλη του θα το ακυρώσει στην πράξη. Εκτός από την κυβέρνηση έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έριξε «μύλο στην άθλια θεωρία περί μειοψηφιών που αυθαιρετούν».

Χουντική συμπεριφορά και ακροδεξιό αυταρχισμό «βλέπει» και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, κατέθεσε στην Βουλή λίστα με βάση την οποία τα άρθρα του νομοσχεδίου που εισηγείται η κυβέρνηση είναι αντιγραφή χουντικών διαταγμάτων που τα μετέφεραν από την καθαρεύουσα στη δημοτική.  Εμμεσα το παραδέχθηκε ο υπουργός, αφου είπε “ναι στην Ελλάδα μεταπολιτευτικά καμία κυβέρνηση ουδέποτε ψήφισε νόμο που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι”.

Ανταπαντώντας ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το θέμα του περιορισμού διαδηλώσεων σε περιπτώσεις που τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας έχουν ρυθμιστεί με προεδρικό διάταγμα του 1991, της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όπως και με νεώτερο προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Νίκου Δένδια, το 2013. Μάλιστα έθεσε το ερώτημα γιατί ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δεν νομοθέτησε σχετικά στο παρελθόν όπου έχει υπάρξει ξανά υπουργός Δημόσιας Τάξης, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την οποία νομοθετεί σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

«Πίσω απο τα ψέματα επιδιώκετε την ποινικοποίηση της άσκησης του συνταγματικού δικαιώματος. Καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛΑΣ το απόλυτο αφεντικό. Εισάγετε στην ελληνική κοινωνία κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους και δημοκρατικούς πολίτες και όλους τους πεφωτισμένους της ΝΔ. Εισάγετε νέο είδος εγκληματία: τον πολίτη διαδηλωτή που αν συμμετέχει σε πορείες που δεν έχει σύμφωνη γνώμη η ΕΛΑΣ τον κατηγορείτε με ποινή φυλάκισης. Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10 χιλ συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε τους 10 χιλιάδες  διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε», είπε

ΚΚΕ

Κατηγορηματικός ήταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ταλαιπωρία των κατοίκων την ίδια στιγμή που αυτό το αποτέλεσμα έχουν οι τελευταίες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνας – εννοώντας τον “Μεγάλο Περίπατο”- όπως και η κακή κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών. Επίσης σχολίασε αρνητικά τις αναφορές του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη που συσχέτισε με παραβατικές συμπεριφορές τις κινητοποιήσεις. Όπως είπε ο Γιάννης Γκιόκας η κυβέρνηση έχει την θέση ότι «οι κινητοποιήσεις και οι συγκεντρώσεις είναι η μήτρα εγκληματικών πράξεων».

Έντονη κριτική ασκήθηκε και από την βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου η οποία επισήμανε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση πως «μεταφέρετε στην πολιτική πραγματικότητα τη πολιτική προίκα του Όρμπαν και του Τράμπ».

Ο υπουργός

«Με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του συνέρχεσθαι”, επέμεινε ο υπουργός. “Ο νόμος επιχειρεί να βάλει μια τάξη σε αυτό το ζήτημα ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην βλάπτονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των άλλων. Τι εννοώ; Όταν κάνει απεργία μια 3βάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα. Γίνεται η διαδήλωση με ευθύνη οργανωτών του. Δημιουργήθηκε ποτέ ζήτημα με το ΠΑΜΕ; Ποτέ. Ομως εμφανίζονται κάθε ημέρα πάρα πολλές μικρές πορείες, 50 – 80 ατόμων που αναστατώνουν τους ανθρώπους. Θα μπορούν και αυτοί να ικανοποιηθούν απο το πεζοδρόμιο κα οι πολίτες να μην ταλαιπωρηθούν. Τόσο απλα πράγματα λέμε. Για όνομα του Θεού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον πολίτη και σε αυτόν που διαδηλώνει και στην μητέρα που πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο. Αυτό το απλό πράγμα ρυθμίζουμε που είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και εσείς λέτε ότι είναι χουντικό. Ε λοιπόν όχι», είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx