Τα απίστευτα λάθη της αυστριακής αστυνομίας με τον τζιχαντιστή

-

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, σε αποψινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε "προφανή και απαράδεκτα λάθη της Αντιτρομοκρατικής, που έχουν άμεσες συνέπειες για τα υπεύθυνα άτομα. Ως υπουργός Εσωτερικών, φέρω την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια σε αυτήν τη χώρα. Είναι δουλειά μου να κάνω τα πάντα για να διασφαλίσω ότι αυτή θα αποκατασταθεί και πάλι".

Επεσήμανε δύο "χοντρά" λάθη των αστυνομικών: Το ένα ήταν πως η Αντιτρομοκρατική εξακολουθούσε να μην τον θεωρεί επικίνδυνο, ενώ τμήματά της ήταν ενήμερα πως ο νεαρός τον Ιούλιο συναντήθηκε με συγκεκριμένα πρόσωπα που ήταν υπό την παρακολούθηση της γερμανικής Αντιτρομοκρατικής και βρίσκονταν στην Αυστρία. Αυτοί οι άνδρες ήταν "σταμπαρισμένοι" ως στρατολόγοι. Το δεύτερο λάθος ήταν πως ένα μήνα μετά ο 20χρονος πήγε στη Σλοβακία να αγοράσει όπλα και δεν τα κατάφερε.

Πώς είναι δυνατόν, διερωτήθηκε ο υπουργός, να βλέπεις έναν ύποπτο νεαρό που τον συνέλαβες στην Τουρκία όταν πήγε να καταταγεί στο ISIS, να συναντιέται δύο χρόνια μετά πάλι με στρατολόγους και να συνεχίζεις να τον θεωρείς ακίνδυνο; Και ακόμα κι αν τότε δεν ανησύχησες, πώς μπορεί να μην σήμανε συναγερμός όταν το ίδιο άτομο ένα μήνα μετά την συνάντησή του με τους στρατολόγους τον Ιούλιο, πήγε να αγοράσει όπλα;

Αλλαγές στην ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της βιεννέζικης Αστυνομίας, ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής (της Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος στη Βιέννη)  Έριχ Τσβέτλερ αποσύρθηκε έπειτα από δικό του αίτημα "επειδή δεν ήθελε να εμποδίσει μια ομαλή έρευνα και διαλεύκανση της υπόθεσης". Ουσιαστικά όμως ο αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής παύθηκε.

Η τρομοκρατική επίθεση του 20χρονου στο κέντρο της Βιέννης, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 2 Νοεμβρίου, στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους -ανάμεσα τους ο δράστης- και έστειλε σοβαρά τραυματισμένους στο νοσοκομείο άλλους 23 τραυματίες.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.