Τα δίνει όλα ο Ζάεφ για να περάσει την Συμφωνία

-

Αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς ετοιμάζει ο Ζάεφ, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στις 15 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αναμένεται η τελευταία και καθοριστική ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μετονομασία της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Για να περάσει η Συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής των Σκοπίων, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Ζάεφ.

Έτσι, προκειμένου να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, σε σύνολο 120, ο πρωθυπουργός εξετάζει, σύμφωνα με την εφημερίδα, «αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς». Οι συμβιβασμοί αυτοί περιλαμβάνουν και τον πρόσφατο νόμο περί αμνηστίας που αφορά ομάδα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, οι οποίοι συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια του Απριλίου του 2017 στο κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η χορήγηση αμνηστίας έρχεται την  δεδομένη στιγμή προκειμένου να δέσει ο Ζάεφ την ψήφο αυτών των βουλευτών στην ψηφοφορία του Ιανουαρίου. «Φυσικά, επισήμως δεν λέγεται αυτό», επισημαίνει η εφημερίδα και σημειώνει ότι «τυπικά έχει συσταθεί μια κοινοβουλευτική επιτροπή συμφιλίωσης για τους αποστάτες της αντιπολίτευσης».

Πρόκειται ωστόσο ουσιαστικά για έναν συμβιβασμό της επιθυμίας να μην πάνε στη φυλακή όσοι βουλευτές συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας, προσθέτει η FAZ. Αυτό ωστόσο δεν είναι ανώδυνο για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

«Πολλοί υποστηρικτές του Ζάεφ είναι απογοητευμένοι. Κι αυτό γιατί ο ίδιος πολλές φορές είχε διαβεβαιώσει, και σε συνέντευξη στην FAZ, ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία με αντάλλαγμα την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή», αναφέρει η εφημερίδα.

Και προσθέτει: «Πολλοί από εκείνους που επιθυμούν την ενίσχυση του κράτους δικαίου ως απάντηση στην κυνικότητα και την έλλειψη αξιών της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι τώρα δυσαρεστημένοι. Άλλοι πάλι σκέφτονται ότι χειρότερη από μια αμφιλεγόμενη άφεση ποινής θα ήταν το να χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία για ένταξη στη Δύση. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, διότι είναι πιθανό στις ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας να ηττηθεί. Αλλά στον πιθανό διάδοχό του, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο ασκείται πίεση από την ισχυρή δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, πολύ δύσκολα η Βουλή θα δώσει συγκατάθεση για την επικύρωση της συμφωνίας για τη Βόρεια Μακεδονία».

Τέλος, όπως παρατηρεί η FAZ, στην ΠΓΔΜ ακούγονται και άλλα σενάρια σχετικά με τους συμβιβασμούς του Ζάεφ, σύμφωνα με τα οποία ακόμη και η διαφυγή του καταδικασθέντα για διαφθορά πρώην πρωθυπουργού Γκρουέφσκι ήταν μέρος ενός «ντιλ του Ζάεφ».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.