Τα γυρίζει ο Σάρατζ, με τις πλάτες Γερμανίας και Ιταλίας - "Δεν παραιτούμαι", λέει τώρα

-

Ο επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατόπιν πιέσεων αποσύρει την παραίτησή του «για να αποφευχθεί τυχόν πολιτικό κενό».

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου ο Σάρατζ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραδώσει την εξουσία μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και ουσιαστικά σε αυτή τη βάση είχαν αρχίσει και οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με την ανατολική Λιβύη αλλά και οι συζητήσεις για προκήρυξη εκλογών.

«Αρνήθηκα να παραιτηθώ, κάτι που ήθελα να κάνω πριν τα τέλη Οκτωβρίου φέτος, αλλά δέχομαι επίμονα αιτήματα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, προκειμένου να παραμείνω και να αποφευχθεί το πολιτικό κενό», δήλωσε, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Al-Hadath.

Για να νομιμοποιηθεί η "μεταβολή" και οι ανακολουθίες, η Βουλή με έδρα την Τρίπολη ζήτησε από τον Σάρατζ να αναβάλει την παραίτησή του μέχρι την εκλογή νέου Προεδρικού Συμβουλίου. Αναμένονται τώρα αντιδράσεις από την Βουλή της ανατολικής Λιβύης.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ζήτησε προ δύο ημερών και επισήμως να αναβάλει την παραίτησή του ο Σάρατζ. Μαζί του συμφώνησε και ΥΠΕΞ της Ιταλίας που είπε "θα χαιρόμασταν αν ο κ. Sarraj ανέβαλε την παραίτησή του και παρέμενε στη θέση του έως ότου συμφωνηθούν οι νέες θεσμικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.