Τα γυρίζει πάλι ο Τραμπ για τον Κασόγκι

-
139

Για «ψέματα» κάνει τώρα λόγο ο Τραμπ σχετικά με την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, την οποία αρχικά είχε χαρακτηρίσει «αξιόπιστη».

«Υπήρξε προφανώς απάτη και ψέματα», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ) ο  Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξη στην Washington Post, την εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν ο Κασόγκι.

«Οι ιστορίες τους πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις» προσέθεσε ο Τραμπ, την ώρα που βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη πίεση στις ΗΠΑ για δράση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας. Αναφερόμενος ωστόσο στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον επονομαζόμενο MBS, ο Αμερικανός πρόεδρος τον χαρακτήρισε «ένα ισχυρό άτομο», που «αγαπά πραγματικά τη χώρα του».

«Κανένας δεν μου έχει πει ότι ήταν υπεύθυνος. Κανένας δεν μου έχει πει ότι δεν ήταν υπεύθυνος. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο» είπε, αναφερόμενος στο «ενδεχόμενο» ο MBS να έλαβε εκ των υστέρων γνώση των γεγονότων. «Θα ήθελα (ο MBS) να μην είναι υπεύθυνος. Νομίζω πως είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για εμάς. Κυρίως με το Ιράν που διεξάγει τόσο καταστροφικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα καλό αντίβαρο» τόνισε στην Washington Post ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης τη σημασία των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία.

Την ίδια ώρα, ο εξέχων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Μπομπ Κόρκερ, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Κασόγκι και πως οι Σαουδάραβες έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία με τις εξηγήσεις που έχουν δώσει. «Αν νομίζω ότι το έκανε; Ναι, νομίζω ότι το έκανε» είπε ο Κόρκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, σε συνέντευξή του στο CNN.

Ο Κόρκερ είπε πως περιμένει την ολοκλήρωση των ερευνών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα μοιραστεί τυχόν ηχογραφήσεις της δολοφονίας του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατηύθυνε τη δολοφονία. «Ας το αφήσουμε να εξελιχθεί αλλά προβλέπω πως στο τέλος της ημέρας οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος θα πιστέψουν ότι  το έκανε» τόνισε ο Κόρκερ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.