Τεράστια διαρροή απορρήτων στοιχείων της CIA

-
Το WikiLeaks

Πρώην τεχνικός υπολογιστών της CIA είναι ο ύποπτος για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία της υπηρεσίας. Ο Joshua Schulte κατηγορείται ότι παρέδωσε χιλιάδες κλεμμένα αρχεία στον ιστότοπο Wikileaks.

Τα έγγραφα αποδεικνύουν τη χρήση από την CIA κακόβουλου λογισμικού μετατροπής κινητών τηλεφώνων και τηλεοποτικών δεκτών σε συστήματα παρακολούθησης, και άλλων εργαλείων ηλεκτρονικών υποκλοπών.

Ο Schulte που είναι τεχνικός υπολογιστών, εργάστηκε έξι χρόνια στην CIA δημιουργώντας κακόβουλο λογισμικό για χρήση κατά τρομοκρατών. Εγκατέλειψε την υπηρεσία το 2016.

Τον Μάρτιο του 2017 ο ιστότοπος Wikileaks δημοσίευσε χιλιάδες έγγραφα με την ονομασία Vault 7, στα οποία περιγράφονταν οι δραστηριότητες της υπηρεσίας στον κυβερνοπόλεμο. Αμέσως οι αμερικανικές υπηρεσίες ξεκίνησαν έρευνες και έψαξαν και το σπίτι του Schulte στη Νέα Υόρκη.

Ο Schulte θεωρήθηκε εξαρχής ύποπτος καθώς βρέθηκαν έγγραφα της CIA και της NSA στο σπίτι του. Ωστόσο του ασκήθηκε δίωξη για παιδική πορνογραφία καθώς βρέθηκαν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πάνω από 10.000 σχετικές φωτογραφίες σε server του.

Ο Schulte αρνείται τις εν λόγω κατηγορίες ωστόσο το FBI υποστηρίζει ότι είχε γνώση για τις φωτογραφίες. Φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο για παραβίαση των όρων εγγύησής του στους οποίους περιλαμβανόταν η απαγόρευση χρήσης υπολογιστή και εξόδου από τη Νέα Υόρκη.

Ο δικηγόρος του ζητά πάντως είτε να ασκηθεί δίωξη στον πελάτη του είτε να αφεθεί ελεύθερος. Ωστόσο ο εισαγγελέας αναμένεται να ανοίξει και νέα υπόθεση εναντίον του.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.