Τεστ κορονοϊού στο σπίτι μόνος μου; Εφικτό, αλλά οι αρχές δεν το θέλουν

-

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας είπε μια πικρή αλήθεια για τα φτηνά και γρήγορα τεστ: είναι προσιτά και βγάζουν σχετικά αξιόπιστο αποτέλεσμα σε λίγα λεπτά, αλλά το θέμα είναι ότι δεν θα δηλώνονται στις αρχές και αυτό συνιστά πρόβλημα ελέγχου της πανδημίας. Αν ο "θετικός" για παράδειγμα είναι ασυμπτωματικός και δεν θέλει να χάνει μεροκάματα στην καραντίνα, απλά δεν θα το δηλώσει και η μετάδοση θα συνεχιστεί.

Το δικό μας υπουργείο Υγείας αντίθετα, προφασίστηκε ότι το τεστ πρέπει να γίνεται από ειδικούς.

Ο Γενς Σπαν μιλώντας χθες βράδυ το ntv και το RTL είπε ότι το υπουργείο του υα προωθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου τη διεύρυνση της στρατηγικής κατά του κορωνοϊού με εμπλουτισμό των δυνατοτήτων τεστ με ένα ενός νέου τύπου που θεωρείται ποιοτικά καλύτερο. Θα γίνεται κατ΄ οίκον και θα έχει άμεσα αποτελέσματα.

Αυτό -είπε- θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε περίπτωση πχ. γηροκομείων και κλειστών δομών, όπου χρειάζεται ασφάλεια στην επαφή των ηλικιωμένων με συγγενείς ή με το προσωπικό που έρχεται από έξω γιατί το αποτέλεσμα βγαίνει σε λιγότερο από 30 λεπτά. Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από τα γερμανικά κρατίδια ο Σπαν δεν διευκρίνισε ωστόσο πότε αναμένεται να διατεθεί ένα τέτοιο τεστ.

«Δεν μπορώ να σας πω, ίσως σε 4, 8, 12 εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έρθει». Ο Σπαν διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει θέμα, γιατί η λοίμωξη με Covid-19 είναι μια ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί υποχρεωτικά στις υπηρεσίες υγείας.

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε συνεννόηση με τα γερμανικά κρατίδια, σε ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιηθούν τα συνήθη τεστ PCR και τα νέα λεγόμενα γρήγορα τεστ -rapid test. Σημαντική παράμετρος είναι και το κόστος και ποιος ακριβώς θα το επωμιστεί. Πάντως ο Σπαν προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμάται η χρήση του γρήγορου τεστ, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχει νόημα, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις συναυλιών με 5.000 κόσμο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.