Θα πάρει S-400 το Ιράν; ΗΠΑ & Ισραήλ προετοιμάζονται για το σενάριο

-

Για το ενδεχόμενο σενάριο το Ιράν να αποκτήσει το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία ετοιμάζονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Breaking Defense, με τις δύο χώρες να φέρεται να πραγματοποιούν ακόμα και στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η χρήση πυραύλων εδάφους-αέρος για την καταστροφή απειλών προηγμένης τεχνολογίας. Το αμερικανικό μέσο επισημαίνει πως το Ιράν «έχει ήδη επενδύσει σε εκσυγχρονισμένα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, όπως το S-300», ενώ πρόσφατα εξέφρασε ενδιαφέρον και για το S-400.

«Οι Ρώσοι είναι πιθανό να βρουν έναν ανυπόμονο πελάτη στην Τεχεράνη» υποστηρίζει ο ιστότοπος, επισημαίνοντας μια πρόσφατη κλιμάκωση της διπλωματικής δραστηριότητας ανάμεσα στη Μόσχα και στην Τεχεράνη αλλά και στα σχόλια του Ιρανού πρέσβη Κασέμ Τζαλάλι, πως το Ιράν ενδιαφέρεται να αγοράσει ρωσικά όπλα για να «ενισχύσει τις αμυντικές του ικανότητες».

Την ίδια ώρα, στις αρχές Αυγούστου, για δεύτερη φορά μέσα στο 2020, αμερικανικά και ισραηλινά μαχητικά F-35, συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις, με στόχο τη βελτίωση της επιβίωσής τους εναντίον προσομοιωμένων «περίπλοκων εχθρικών συστημάτων αεράμυνας, πριν πλήξουν επίγειους στόχους» αναφέρει το Breaking Defense. Όπως αναφερόταν στη συγκεκριμένη έκθεση της αμερικανικής υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, το σύστημα αεράμυνας S-400, το παράκτιο αμυντικό σύστημα K-300P Bastion, τα μαχητικά αεροσκάφη Su-30 και τα άρματα μάχης T-90, ενδεχομένως να είναι μερικά από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που θα ενδιαφερθεί να προμηθευτεί το Ιράν από τη Ρωσία, μετά τη λήξη του εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.