Τι είπε για τη Μόρια ο υπουργός Μετανάστευσης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

-

«Τα γεγονότα ξεκίνησαν από τους αιτούντες ασύλου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με αφορμή την καραντίνα μετά τα αποτελέσματα του ΕΟΔΥ. Το πώς άναψαν οι φωτιές θα διερευνηθεί και θα διαλευκανθεί πλήρως, δεν θα μείνουν ατιμώρητα τα φαινόμενα παραβατικότητας. Η πυρκαγιά ξεκίνησε –τουλάχιστον από τα μέχρι στιγμής στοιχεία- από διαμένοντες στον καταυλισμό», τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Συνολικά βρέθηκαν 35 κρούσματα κορωνοϊού και το ΚΥΤ τέθηκε σε υγειονομικό περιορισμό. Οι 8 από τους 35 που έφυγαν και δεν μπήκαν σε καραντίνα, έχουν βρεθεί και απομονωθεί. Η δομή εκκενώθηκε και οι εστίες της φωτιάς είναι υπό έλεγχο. Έχουν καταστραφεί χώροι της διοίκησης, άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις και ένα μέρος από τους χώρους φιλοξενίας, καθώς επίσης και ο χώρος εντατικής θεραπείας», είπε.

Χίλιοι ευάλωτοι που αιτούνται άσυλο και διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλες περιοχές της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του Κέντρου Υποδοχής που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στη συνέχεια, ο υπουργός προσέθεσε ότι ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικές δυνάμεις μεταφερθήκαν στο νησί για να αποτραπεί είσοδος μεταναστών στην πόλη της Μυτιλήνης.

Δεν υπάρχουν τραυματίες ή αγνοούμενοι, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Τέλος, είπε ότι από την αρχή του έτους έχουν απομακρυνθεί από το νησί πάνω από το 50% των ατόμων που ζητούν άσυλο.

Αρκουμανέας για τα κρουσματα

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε ότι είχαν γινει 2.000 τεστ εκ των οποίων τα 35 βγήκαν θετικά. Δεν υπήρχε κανένας εργαζόμενος στο ΚΥΤ θετικός.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει τώρα τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα θα παραμείνουν σε καραντίνα.

Επίσης, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Αρκουμανέας, σε συνεργασία με τον δήμαρχο του νησιού από αύριο Πέμπτη θα γίνουν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους. Τέλος, ανακοίνωσε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα στείλει από αύριο Πέμπτη αριθμό ιατρών και νοσηλευτών για την ενίσχυση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και του ελέγχου της πανδημίας στο νησί.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.