Τι έλεγε το απορριφθέν προσχέδιο και τι λέει το νέο -κυρώσεις yok

Τι έλεγε το απορριφθέν προσχέδιο  και τι λέει το νέο -κυρώσεις yok

Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου που τους παρουσιάστηκε  γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις ώστε να αντικατοπτρίζει πληρέστερα τις ελληνικές θέσεις.

Στο προσχέδιο εκφραζόταν η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και την Κύπρο, «των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά» και καλωσορίζονταν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Επισης καλείτο η  Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».

Γινόταν επίσης αναφορά στην ανάγκη «ταχείας επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του διαμοιρασμού των πιθανών εσόδων από το φυσικό αέριο στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές». Εφ΄όσον η αποκλιμάκωση αποδειχθεί μακροχρόνια, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μία νέα θετική ατζέντα με την Τουρκία, σχετικά με την τελωνειακή ένωση, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο και πιο συχνές επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Το προσχέδιο δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε κυρώσεις, που είναι και η βασικότερη ένσταση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Γερμανία επέμεινε στην μη αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Με την Ελλάδα και την Κύπρο ομονοούσαν κυρίως η Γαλλία και η Αυστρία, ενώ με την Γερμανία η Ισπανία.

Το νέο προσχέδιο

Ακολούθησε εξαμερής με Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο και με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, μετά το μπλόκο της Ελλάδας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων.

Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις».

Μάλιστα, Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή.

Τώρα, άρχισε το δείπνο, όπου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, Μπάρεντ Λέιτς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασχολούνται με άλλα ζητήματα της ατζέντας, όπως οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η δηλητηρίαση Ναβάλνι.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι