Τι ζητεί η υπεράσπιση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

-

Αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας  και παραβίαση της εύλογης διαρκείας μια δίκης άφησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων που αιτούνται ελαφρυντικών στο δικαστήριο.

Αρκετοί από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων αναφέρθηκαν στα πλακάτ διαδηλωτών που ανέγραφαν «δεν είναι αθώοι», που πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες ημέρες και τους δρόμους σήμερα, ενώ άλλοι έκαναν αναφορά στη διάρκεια της δίκης που έχει κρατήσει περισσότερο από πέντε χρόνια.

Ενδεικτικά, η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά ζήτησε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μέχρι και την τέλεση της πράξης αλλά και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

«Ο Γ. Ρουπακιάς, κάθε φορά λέει έκλεισα δυο σπίτια, ένα του Παύλου Φύσσα και ένα το δικό μου» ανέφερε ο δικηγόρος του στο δικαστήριο, επισημαίνοντας πως ο εντολέας του επί 4,5 χρόνια βρίσκεται κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. χωρίς να έχει πολλές φορές ούτε τη δυνατότητα να μεταβεί σε γιατρό.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για δαιμονοποίηση της φράσης του Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος είχε πει στην απολογία του «πρόκειται για μια απλή ανθρωποκτονία». Όπως υποστήριξε ο συνήγορός του, ο Ρουπακιάς ήθελε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για πολιτική δολοφονία.

Ακόμη, από τον κατηγορούμενο Γ. Πατέλη ζητήθηκε το ελαφρυντικό της μη εύλογης διάρκειας της δίκης, ενώ πολλοί ήταν οι συνήγοροι που άφησαν ξεκάθαρες αιχμές για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας των εντολέων τους και προειδοποίησαν για προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο έχει διακόψει για μισή ώρα και αναμένεται να συνεχιστούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων επί των ελαφρυντικών. Στο τέλος αυτού του σταδίου της διαδικασίας θα γίνουν γνωστά και τα ελαφρυντικά που ζητούν οι πρώην βουλευτές του κόμματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.