Τηλεφωνήθηκαν Πομπέο και Τσαβούσογλου

-

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο είχε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Είναι βέβαιο ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, αλλά ούτε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε το αμερικανικό έχουν αναρτήσει κάποιο tweet  επί της συνομιλίας.

Τι λέει το Anadolu

To τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν μετά «την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και συζήτησαν για την τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου και για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πομπέο το Σαββατοκύριακο είχε επισκεφθεί τη Νότια Ελληνική Κύπρο σε συνέχεια της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στη χώρα. Η Τουρκία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και για τα δύο, λέγοντας ότι ο Πομπέο θα έπρεπε να είχε επισκεφθεί και την ΤΔΒΚ και ότι η άρση του εμπάργκο το μόνο που έκανε, ήταν να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

Για την απόφαση της Άγκυρας να μην εκδώσει νέα Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προχθες:

«Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το Oruc Reis χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια».

Το ταξίδι στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα οι ΗΠΑ έδωσαν τέλος στο εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και ότι ο Μάικ Πομπέο είχε βρεθεί για ένα έκτακτο ταξίδι-αστραπή το Σάββατο στην Κύπρο.

Στην Κύπρο έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και εν συνεχεία  από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

 

Αύριο στις Βρυξέλλες θα ανακοινώσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ τις παρατηρήσεις της στις προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ επί "τεχνικών αποκλιμάκωσης" αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρξει απ΄ευθείας συνομιλία με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο οποίος επισης θα δώσει τις δικές του παρατηρήσεις.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.