Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ η Τουρκία στην επέτειο των 200 χρόνων της Επανάστασης του 1821; Κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση

-
Εκατέρωθεν χαμηλοί τόνοι, αλλά οι πράξεις θα δείξουν..., Νεφέλη Λυγερού

Μία πρόταση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες συζητήσεις φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 5 Φεβρουαρίου.

Όπως αποκαλύπτεται από το έγγραφο, που δημοσιεύει το protothema.gr, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε επισήμως στην τουρκική πλευρά να γίνει η Τουρκία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2021.

Το γεγονός όμως ότι το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθιστά μια τέτοια πρόταση το λιγότερο προβληματική και οπωσδήποτε ακατανόητη. Και αυτό γιατί σε μια χρονιά που όλη η χώρα θα γιορτάζει την συμπλήρωση 200 ετών από το υπαρξιακό για  το Έθνος ξεκίνημα της Επανάστασης, το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός θα είναι αφιερωμένο στην Τουρκία.

Μάλιστα στο υπηρεσιακό έγγραφο που συντάχθηκε στις 13 Φεβρουαρίου, μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία, και αποκαλύπτει το site του Πρώτου Θέματος, αναγράφεται ότι η τουρκική πλευρά έκανε αποδεκτή την πρόταση. Το γεγονός αυτό, σημαίνει όμως ότι θα είναι δύσκολο να ανατραπεί αυτή η απόφαση από μια άλλη κυβέρνηση, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Παρά την ύψιστη σοβαρότητα του θέματος πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επίσημο σχόλιο από το Μαξίμου ή το υπουργείο Εξωτερικών, αν και κάποιοι διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν μία «χλιαρή» διάψευση.

Το έγγραφο που αποκάλυψε το protothema.gr

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.