Το δεξί χέρι της Μογκερίνι και οι "μαγκιές" (!) της Ελλάδας – Την άδειασε η Κομισιόν

-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «άδειασε» σήμερα την ειδική σύμβουλο του Ζοζέπ Μπορέλ (την κληρονόμησε από την Μογκερίνι),η οποία μπέρδεψε το φεμινισμό με τη διπλωματία και πήρε φιλοτουρκικές θέσεις στην ουσία, χαρακτηρίζοντας "ανδρικές μαγκιές" τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, καλώντας μάλιστα την Ευρώπη να προσεγγίσει επιτέλους την Τουρκία  ως εταίρο και όχι ως αντίπαλο.

«Η ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Νάταλι Τότσι, εξέφρασε προσωπικές απόψεις που δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις της ΕΕ» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

 

Ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «οι απόψεις και οι θέσεις που μεταφέρονται από τον Ύπατο Εκπρόσωπο σχηματίζονται στις συζητήσεις με τα κράτη-μέλη. Η κυρία Τότσι δεν χαράζει πολιτική για την ΕΕ, είναι ειδική σύμβουλος, μεταξύ άλλων ευθυνών που έχει, και οι παρατηρήσεις της είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις της ΕΕ, δεν αντικατοπτρίζουν τις απόψεις και τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου».

Η Νάταλι Τότσι στο twitter ανέφερε: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι παλιά διαμάχη για την κυριαρχία και την ασφάλεια μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν στην άκρη τις μάτσο πολιτικές και ανακαλύψουν ξανά το πνεύμα της διπλωματίας του σεισμού του '99».

Παράλληλα, σε παλιότερο (προ μηνός) άρθρο της στο Politico,  σχολίαζε ότι «η δημιουργία μιας αποφασιστικής, βασιζόμενη σε κανόνες, σχέση με την Τουρκία είναι πλέον επιβεβλημένη. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, τόσο το καλύτερο. Έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ -μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας- να επιλέξει μια στροφή 180 μοιρών και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο, και όχι αντίπαλο», καταλήγει.

Η 43χρονη Ιταλίδα από το 2009 έως και το 2010 είχε στενή συνεργασία με την Υπερατλαντική Ακαδημία της Ουάσιγκτον και ειδικά με το τμήμα "Σχέσεις Τουρκίας με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή". Το 2014 ήταν μέλος του "γκρουπ ειδικών" του ΝΑΤΟ για τις υπερατλαντικές σχέσεις. Από το 2015 έως το 2019 ήταν ειδική σύμβουλος της Φεντερίκα Μογκερίνι που ήταν Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, δηλαδή τη θέση που έχει πλέον ο Μπορέλ. Ήταν ουσιαστικά προσωπική επιλογή της Μογκερίνι.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.