Το Ιράν απειλεί με κατάληψη βρετανικού τάνκερ

-
153

Με απειλές ότι θα προχωρήσει σε κατάληψη βρετανικού τάνκερ, εάν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο το οποίο αναχαιτίστηκε χθες στο Γιβραλτάρ δεν αφεθεί ελεύθερο, απαντά το Ιράν.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού βοήθησαν τις αρχές του Γιβραλτάρ να κατασχέσουν το σούπερ τάνκερ «Grace 1», έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, καθώς φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ε.Ε. εις βάρος της Δαμασκού.

Αμέσως μετά, το Ιράν κάλεσε τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη για εξηγήσεις, επιμένοντας ότι πρόκειται για παράνομη πράξη και «ένα είδος πειρατείας».

«Εάν η Βρετανία δεν απελευθερώσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, τότε είναι υποχρέωση των ιρανικών αρχών να προχωρήσουν σε κατάληψη βρετανικού τάνκερ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μοσέν Ρεζάι, μέλος συμβουλίου του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

Σύμφωνα στοιχεία στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters, το δεξαμενόπλοιο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο από τις ακτές του Ιράν, αν και τα επίσημα αρχεία αναφέρουν ότι το πετρέλαιο προέρχεται από το γειτονικό Ιράκ.

Στις ευρωπαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Συρίας, που ισχύουν από το τέλος του 2011 και τον Μάιο παρατάθηκαν έως την 1η Ιουνίου 2020, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα. Παραταύτα, η Ε.Ε. δεν είχε ποτέ προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

Τα μέλη του πληρώματος του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι σε μια προσπάθεια να διευκρινιστεί το φορτίο του πλοίου και ο τελικός του προορισμός, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού εδάφους.

Αν οι αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν καταφέρουν να καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τη φύση του φορτίου του «Grace 1» ή τον τελικό του προορισμό, ενδέχεται να ζητήσουν την άδεια δικαστηρίου να το κρατήσουν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.