Το Ισραήλ άνοιξε ζωτικής σημασίας πέρασμα με τη Γάζα

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Το Ισραήλ άνοιξε σήμερα και πάλι το μοναδικό συνοριακό πέρασμα για τη μεταφορά αγαθών προς τη λωρίδα της Γάζας, σε ένδειξη προσωρινής τουλάχιστον χαλάρωσης των εντάσεων κατά μήκος του φράχτη με τα παλαιστινιακά εδάφη που τελούν υπό αποκλεισμό.

Δεκάδες φορτηγά οχήματα, μεταφέροντας κυρίως καύσιμα, διέσχισαν τον τερματικό σταθμό Κέρεμ Σαλόμ, το μοναδικό σημείο διέλευσης προϊόντων ανάμεσα στο Ισραήλ και στη λωρίδα της Γάζας. Το σημείο διέλευσης ήταν εν πολλοίς κλειστό από τον Ιούλιο, σε αντίποινα για εχθρικές πράξεις Παλαιστινίων που προέρχονταν από την περιοχή και για τις συγκρούσεις κατά μήκος του φράχτη.

Από τις 9 Ιουλίου, το Ισραήλ εμποδίζει τη διέλευση της πλειονότητας των προϊόντων στο Κέρεμ Σαλόμ και άφηνε να περάσουν από το σημείο μόνο τα λεγόμενα «ανθρωπιστικά» προϊόντα, τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικό υλικό.

Το Ισραήλ είχε δηλώσει χθες ότι θα άνοιγε πλήρως το Κέρεμ Σαλόμ αν παρέμενε η ηρεμία που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έπειτα από εβδομάδες εντάσεων. Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να επαναφέρει στα εννέα ναυτικά μίλια την αλιευτική ζώνη ανοικτά της Γάζας στη Μεσόγειο. Η ζώνη αυτή είχε μειωθεί σε αντίποινα.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.