Τσίπρας: Πληγή για όλο το ΝΑΤΟ η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

-
Στο Λονδίνο μέσω Πρεσπών ο Τσίπρας

Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται παρανόμως στην Αδριανούπολη, έθεσε στην Άγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενόψει της συνάντησης που θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας με τον Ερντογάν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Άγγελα Μέρκελ συνομίλησαν λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία και του υπουργού  Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος την ενημέρωσε αναλυτικά για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των δύο στρατιωτικών και κατά την παρέμβασή του στην Σύνοδο, τονίζοντας ότι «αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες». Κάλεσε μάλιστα την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, μεταφέροντας και το κλίμα που εισέπραξε στις διμερείς επαφές του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, είπε ότι η Τουρκία έχει πιεστεί διεθνώς πολύ στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Πρόσθεσε επίσης ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως πρόκειται για «παραλογισμό» από πλευρά της Άγκυρας. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την τουρκική πλευρά και καμία αναφορά στο θέμα από τον Ερντογάν, ο οποίος μάλλον κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τις επόμενες ώρες, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονιστούν ενόψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Συναντήθηκε επίσης και με την πρωθυπουργό της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντότιρ.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.