Το Βραβείο Ηθικής Τάξεως 2019 στον συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη

-
232
Το Βραβείο Ηθικής Τάξεως 2019 στον συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη

Το Βραβείο Ηθικής Τάξεως του Δήμου Ηρακλείου απονεμήθηκε φέτος στον συλλέκτη Έργων Τέχνης Ζαχαρία Πορταλάκη. Η τελετή πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Το βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός. Η τελετή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανιδάκη, εκπροσώπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την προσφορά του Ζαχαρία Πορταλάκη.

Ο Ζαχαρίας Πορταλάκης γεννήθηκε και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των σπουδών του στο Ηράκλειο. Παράλληλα με την ιδιαίτερα επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία ως χρηματιστής, συγκρότησε μια αξιοθαύμαστη συλλογή έργων σπουδαίων ζωγράφων και γλυπτών, Ελλήνων και ξένων, αλλά και χριστιανικών εικόνων και καλλιτεχνικών φωτογραφιών.

Ο συλλέκτης, τον Μάιο του 2014, πρόσφερε τη σπουδαία συλλογή του στην "Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών". Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται 65 φορητές εικόνες (από τον 15ο έως και στις αρχές του 20ου αιώνα). Μαζί με την μόνιμη πια έκθεση των χριστιανικών εικόνων, στο Ιστορικό Μουσείο του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν τέσσερις εκθέσεις με έργα από την συλλογή του Ζαχαρία Πορταλάκη, τα οποία υπογράφουν οι Παρθένης, Τσαρούχης, Στάμος, Καπράλος, Σπυρόπουλος, Διαμαντόπουλος και Ακριθάκης.

Στην τελετή βράβευσης μίλησαν για το τιμώμενο πρόσωπο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της ΕΚΙΜ Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης Απόστολος Μπότσος. Παράλληλα με την τελετή, στον χώρο της Βασιλικής έγιναν και τα εγκαίνια έκθεσης με Έργα Τέχνης από την συλλογή Πορταλάκη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου.