Τουλάχιστον 99 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στη Γουατεμάλα

-

Τα σωστικά συνεργεία αντιμετώπισαν μεγάλες δυσχέρειες στις επιχειρήσεις διάσωσης που ξανάρχισαν μετά την αρχική ηφαιστειακή έκρηξη της Κυριακή που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Αλλοι 200 αγνοούνται.

«Η δραστηριότητα συνεχίζεται στο ηφαίστειο και η πιθανότητα νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», ανέφερε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Το βράδυ της Τρίτης, νέα ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο προκάλεσε πανικό σε κατοίκους που είχαν μόλις επιστρέψει στα χωριά τους.

Στο ηφαίστειο Φουέγο είχε ήδη σημειωθεί έκρηξη τον Ιανουάριο του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το προηγούμενο ξύπνημα του ηφαιστείου είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση περίπου 10.000 ανθρώπων.

Στη Γουατεμάλα είναι ενεργά άλλα δύο ηφαίστεια, το Σαντιαγκίτο και το Πακάγια. Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια ζώνη όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.