Ποινές κάθειρξης σε δημοσιογράφους στην Τουρκία

-

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα δημοσιογράφους της εφημερίδας Zaman σε ποινές κάθειρξης για σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το δικαστήριο καταδίκασε τους εξέχοντες δημοσιογράφους Σαχίν Αλπάι και Αλί Μπουλάκ σε κάθειρξη 8 ετών και 9 μηνών για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». το ίδιο δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 10 ετών και έξι μηνών στους δημοσιογράφους Μουμταζέρ Τουρκονέ και Μουσταφά Ουνάλ.

Η Zaman θεωρούνταν η ναυαρχίδα του κινήματος του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν και έκλεισε το 2016. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιά δικάστηκαν τριάντα δημοσιογράφοι και διευθυντές της εφημερίδας, οι οποίοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει από το 1999 αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ότι ήταν ο υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.