Τουρκικό ΥΠΕΞ: Το Γιαβούζ θα προχωρήσει στη γεώτρηση

-

Απτόητη συνεχίζει η Άγκυρα τις ενέργειες ως προς τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προειδοποιήσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, αλλά και το αυστηρό μήνυμα της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοιχτά της ανατολικής Κύπρου και θα προχωρήσει σε γεώτρηση.

Στην ίδια ανακοίνωση, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί Ελληνοκυπρίων και Ευρωπαίων αξιωματούχων περί παράνομων εξορυκτικών δραστηριοτήτων ενώ αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος μεσολαβητής στο κυπριακό.

Αυστηρό μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσουν τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χθες, τις αρχές της Τουρκίας, μετά την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας για το γεγονός ότι τουρκικό σκάφος-γεωτρύπανο αγκυροβόλησε στη θαλάσσια περιοχή της χερσονήσου της Καρπασίας, εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, όπου «επιχειρεί δεύτερη παράνομη γεώτρηση».

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση Τύπου που διανεμήθηκε σε ΜΜΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.