Τραμπ - Τριντό ζητούν απελευθέρωση Καναδών από την Κίνα

-

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν τη Δευτέρα σχετικά με την «αυθαίρετη φυλάκιση δύο Καναδών στην Κίνα» από τη 10η Δεκεμβρίου και προέτρεψαν το Πεκίνο να δώσει εντολή να αφεθούν ελεύθεροι το ταχύτερο δυνατό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «για το αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ στον Καναδά», σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Τριντό.

Το αίτημα αυτό εγγράφεται στο πλαίσιο της έρευνας των αμερικανικών αρχών για τη Huawei, που οδήγησε στη σύλληψη την 1η Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ της Μενγκ Ουάνγκζου, της οικονομικής διευθύντριας αυτής της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών, επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι υπηρεσίες του Τριντό.

Οι Τραμπ και Τριντό «επαναβεβαίωσαν τη σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και του κράτους του δικαίου» στην υπόθεση αυτή, προστίθεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Καναδού πρωθυπουργού.

Οι κινεζικές αρχές κρατούν από τη 10η Δεκεμβρίου, επισήμως εξαιτίας των δραστηριοτήτων τους που χαρακτηρίστηκαν «απειλητικές για την (κινεζική) εθνική ασφάλεια», τον Μάικλ Κόβριγκ, πρώην διπλωμάτη, σήμερα στέλεχος του διεθνούς κέντρου μελετών International Crisis Group, και τον Μάικλ Σπέιβορ, σύμβουλο και ταξιδιωτικό πράκτορα, που έχει συχνά επαφές με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Τριντό «ευχαρίστησε» τον Τραμπ για τη στάση της κυβέρνησής του και οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση» των κρατουμένων, συνεχίζει η ανακοίνωση του καναδικού πρωθυπουργικού γραφείου. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο Τραμπ και ο Τριντό «συζήτησαν για την παράνομη κράτηση δύο Καναδών στην Κίνα», χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.