Τρεις Αφρικανοί μετανάστες κατηγορούνται για πειρατεία στο δεξαμενόπλοιο που τους έσωσε

-
66

Δικαστήριο της Μάλτας απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τριών εφήβων μεταναστών για πειρατεία σε ένα μικρό δεξαμενόπλοιο του εμπορικού Ναυτικού, το οποίο τους διέσωσε μαζί με άλλους στα ανοιχτά των λιβυκών ακτών.

Οι τρείς έφηβοι δήλωσαν ότι είναι αθώοι και βρίσκονται μεταξύ των 108 Αφρικανών που διασώθηκαν αυτή την εβδομάδα από το δεξαμενόπλοιο El Hiblu.

Συγκεκριμένα κατηγορούνται ότι την Τετάρτη απείλησαν το πλήρωμα στην προσπάθειά τους να υποχρεώσουν το σκάφος να τους μεταφέρει στη Μάλτα και όχι πίσω στη Λιβύη. Μαλτέζοι στρατιώτες επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο χωρίς να σημειωθούν επεισόδια και το συνόδευσαν μέχρι το λιμάνι της Βαλέτας χθες Πέμπτη.

Οι κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 15, 16 και 19 ετών. Ο ένας εξ αυτών κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και οι άλλοι δύο από την Γουινέα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μάλτας, η παράνομη ανάληψη του ελέγχου ενός πλοίου θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από επτά χρόνια έως και ισόβια κάθειρξη.

Πάντως, όπως μεταδίδει το DPA επικαλούμενο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Malta, η αστυνομία έχει εκφράσει αμφιβολίες για την αξιοπιστία του καπετάνιου του δεξαμενόπλοιου και δεν μπορεί να αποκλείσει ο καπετάνιος να ισχυρίστηκε ότι δεν έχει τον έλεγχο του σκάφους ώστε να λάβει άδεια να μεταβεί στη Μάλτα. Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι οι διασωθέντες μετανάστες είχαν απειλήσει να πηδήξουν στη θάλασσα αν το πλοίο δεν άλλαζε πορεία και δεν κατευθυνόταν προς την Μάλτα

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.