Τριανταφυλλίδης: Διπλά μέτρα χρειάζονται για τη βρετανική -Πότε θα έρθουν τα “αντισώματα του Τραμπ”;

Τριανταφυλλίδης: Διπλά μέτρα χρειάζονται για τη βρετανική -Πότε θα έρθουν τα “αντισώματα του Τραμπ”;

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σε συνέντευξή του προς το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ “Πρώτο Πρόγραμμα”  εξέφρασε την αισιόδοξη  πρόβλεψη ότι αφ΄ης στιγμής εγκρίθηκαν τα μονοκλωνικά αντισώματα της Regeneron από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σε ένα μήνα μπορεί να βρίσκονται  ακόμα και στα ελληνικά φαρμακεία.

«Αφού εγκρίθηκε το φάρμακο θα το έχουν και οι γιατροί μας να το χορηγούν και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά», είπε ο κ.Τριανταφυλλίδης. Ομως το σκεύασμα χορηγείται με ενδοφλέβια χορήγηση επί μια ώρα και η αναφορά του καθηγητή στα φαρμακεία ήταν μάλλον σχήμα λόγου. Το θέμα είναι ότι έχουν εισαχθεί από διμήνου πολύ λίγες δόσεις που χρησιμοποιούνται για κλινικές έρευνες από το πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως ο αρμόδιος κ. Δημόπουλος να έχει ανακοινώσει τίποτα επ΄ αυτής.

Πολλοί αναρωτιόνται αν το σκεύασμα δεν εισάγεται επειδή είναι ακριβό (περίπου 1.200 ευρώ η έγχυση) αν και άλλοι θεωρούν ότι ζυγίζοντας το κόστος της νοσηλείας αλλά και των μέτρων που παγώνουν την οικονομία (για να μην αναφερθούν στο αυτονόητο θέμα της διάσωσης ζωής), τα αντισώματα είναι τελικά φθηνά.  Επίσης τα αντισώματα μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί αποτελεσματικά και στη βρετανική μετάλλαξη. Μοναδικό μειονέκτημα συνιστά το γεγονός ότι για να βελτιώσουν την υγεία πρέπει να χορηγηθούν εγκαίρως σε ευπαθείς, με την έναρξη δηλαδή των συμπτωμάτων και προτού ο ασθενής χρειασθεί υψηλής ροής οξυγόνο. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυξάνουν κατά 70% τις πιθανότητες να γλιτώσει ο ευπαθής από την ΜΕΘ και από το θάνατο.

Ο καθηγητής Τριαναταφυλλίδης  αναφέρθηκε επίσης στην ρεμδεσιβίρη, που ήδη χορηγείται σε ελληνικά νοσοκομεία,  για την οποία είπε  ότι «η βελτίωση όμως που κάνει είναι ότι αντί να μείνει κάποιος 15 ημέρες, μένει 9 ημέρες σε ΜΕΘ. Τώρα βρήκαμε ότι αν συνδυαστεί με ένα ἀλλο σκεύασμα για την αρθρίτιδα μειώνει και τη θνησιμότητα σε ποσοστό 30%».

Ένα άλλο θετικό στοιχείο  που επεσήμανε είναι ότι ενώ ξέραμε πως όποιος νοσεί βαριά έχει αντισώματα για 2-3 μήνες, τώρα πλέον ξέρουμε ότι έχει για οκτώ μήνες και αυτά αλλάζουν εντελώς η πρακτική με την οποία αντιμετωπίζει κάποιος την ασθένεια. «Όλα αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι έχουμε επιπλέον όπλα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, γιατί αν κρατάνε 8 μήνες και τα αντισώματα από τα εμβόλια, κερδίζουμε χρόνο», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, ανέφερε για την βρετανική μετάλλαξη την πολύ ουσιαστική λεπτομέρεια ότι ενώ ο πρώην συνήθης κορονοϊός αντιμετωπιζόταν από τον οργανισμό σε7-8 μέρες, η βρετανική μετάλλαξη επιμένει για 13 ημέρες και ο φορέας μεταδίδει πριν και μετά για μεγαλύτερο διάστημα.

«Για τη θνητότητα», είπε, «υπάρχουν δύο απόψεις: ότι το στέλεχος είναι πραγματικά πιο θανατογόνο, ενώ η άλλη άποψη λέει ότι είναι πιο μεταδοτικό, εισάγονται περισσότεροι στα νοσοκομεία και τελικά έχουμε περισσότερους θανάτους. Ανεξάρτητα από το ποιες από αυτές τις δύο απόψεις είναι πιο σωστή, αυτό που πια ξέρουν οι επιστήμονες είναι ότι παρατηρούνται περισσότεροι θάνατοι κατά 30%», είπε, επιμένοντας ότι ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα πολυσύχναστα σημεία και τους κλειστούς χώρου αλλά και ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να επιταχυνθεί. Είπε επίσης ότι καθώς είναι διπλά επικίνδυνη η βρετανική, απαιτούνται και διπλά μέτρα πρόληψης, διπλή μάσκα και αποστάσεις όχι 2 αλλά 4μέτρων εδικά σε κλειστούς χώρους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx