Τριμερής Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν και συμφωνία Δαμασκού-Τεχεράνης

-

Οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θα πραγματοποιήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου στο Ιράν την τρίτη τριμερή σύνοδο κορυφής τους για τη Συρία, μετέδωσε σήμερα η TRT, η τουρκική κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται τη στιγμή που η επίθεση του συριακού καθεστώτος εναντίον της επαρχίας Ιντλίμπ, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στη Συρία, μοιάζει επικείμενη.

Η περιοχή αυτή ήταν μια από τις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκαν στη Συρία μετά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Αστάνα, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και του Ιράν, υποστηρικτών του καθεστώτος της Δαμασκού, και της Τουρκίας, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε για μια ενδεχόμενη «καταστροφή» σε περίπτωση που επιλεγεί στην Ιντλίμπ μια «στρατιωτική λύση».

Η τελευταία συνάντηση αυτού του τύπου ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Άγκυρα και πριν απ’ αυτή στο Σότσι της Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί μάλλον στην Ταμπρίζ (βόρειο Ιράν), παρά στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το Ιράν και η Συρία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας κατά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών στη Δαμασκό.

Ο ιρανός υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ταξίδεψε χθες Κυριακή στη Δαμασκό για διήμερη επίσκεψη και συναντήθηκε με τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Tasnim. Το ιρανικό πρακτορείο δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για την υπογραφείσα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.