Τσαβούσογλου στην Stampa: Αν επιβάλουν κυρώσεις, θα είναι εις βάρος τους

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, προειδοποιεί ουσιαστικά την ΕΕ να μην επιβάλει κυρώσεις για τα ελληνοτουρκικά, θεωρεί ότι έχει παρεξηγηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λιβύη και ότι οι Αρμένιοι είναι επεκτατικοί και επιθετικοί.

Έστρεψε τα πυρά του για ακόμη μια φορά κατά της Ελλάδας όσον αφορά στις κυρώσεις, λέγοντας ότι «οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά η Ελλάδα να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου».

Κυρώσεις

«Οποιαδήποτε μορφή κύρωσης θα ήταν αντιπαραγωγική και θα ενίσχυε περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και αυτά των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τσαβουσογλου. «Η Τουρκία υπερασπίστηκε μόνο τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και τα Τουρκοκυπριακά στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής υπερβολικών αξιώσεων στα θαλάσσια σύνορα της περιοχής. Είναι επείγον να ομαλοποιήσουμε τις σχέσεις μας, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να μικρυνουμε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις ορισμένων μελών της ΕΕ. Ως το μεγαλύτερο έθνος που φιλοξενεί πρόσφυγες, η Τουρκία εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Χάρη στις προσπάθειές μας, οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη μειώθηκαν κατά 92%. Ωστόσο, η ΕΕ δεν τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις.  Η Ιταλία, ως ηγετικό μέλος της ΕΕ, μεσογειακή χώρα, ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έντιμος υποστηρικτής των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, μπορεί πραγματικά να συμβάλει συγκεκριμένα στην ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ »

Ερώτηση: Πώς αντιδράτε στο γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρεί την περιοχή υπό την κυριαρχία της;

«Οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου και δίκαιου θαλάσσιου ορίου στην περιοχή είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου για διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι μόλις η Ελλάδα εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου, θα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίλυση όλων των τρεχόντων προβλημάτων στην περιοχή ».

Αν η Ρωσία είναι αμερόληπτη, ας μεσολαβήσει

Ερώτηση: Τι λέτε για την πρόταση της Ρωσίας να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και  Κύπρου;

«Γνωρίζω τα σχόλια του Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ για να μεσολαβήσει μεταξύ Τουρκίας και Ελληνοκυπρίων. Οι συνιδιοκτήτες του νησιού όμως είναι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Επομένως, το αντίστοιχο της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η Τουρκία. Εμείς θέλουμε δίκαιη κατανομή των κερδών. Ως εκ τούτου, ως συνιδιοκτήτες, οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα και ζωτικά δικαιώματα επί των φυσικών πόρων του νησιού. Η Ρωσία μπορεί πολύ καλά να αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ των δύο μερών του νησιού, μόνο εάν μπορεί να ενεργήσει αμερόληπτα λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ των δύο μερών »

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Ερώτηση: Στην κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάου, δεν νομίζετε ότι η υποστήριξη προς το Αζερμπαϊτζάν θέτει σε κίνδυνο τις ήδη εύθραυστες σχέσεις σας με την Αρμενία;

 

«Εάν οι σχέσεις μας με την Αρμενία είναι ευαίσθητες, είναι επειδή η Αρμενία επέλεξε μια επιθετική στάση στην περιοχή και δεν υιοθετεί μια πολιτική ώστε να γίνει εποικοδομητικός και υπεύθυνος εταίρος για την ειρήνη στην περιοχή, ούτε καν με το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία αναγνώρισε την Αρμενία το 1991 και υποστήριξε την ένταξή της σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου, αν και δεν είναι παράκτιο κράτος. Η υπογραφή των πρωτοκόλλων στη Ζυρίχη το 2009 ήταν μια άλλη απόδειξη της πραγματικής επιθυμίας της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία. Παρά όλα αυτά, η Αρμενία δεν έχει αντιστρέψει την επεκτατική της πολιτική σε σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ακόμη και στα εθνικά της έγγραφα. Οι ένοπλες επιθέσεις της Αρμενίας πλήττουν το Αζερμπαϊτζάν και θυμάμαι ότι στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στις επτά περιφέρειές του, σχεδόν το 20% της διεθνώς αναγνωρισμένης περιοχής του Αζερμπαϊτζάν παραμένει υπό παράνομη κατοχή από τις ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων . Η Αρμενία συνεχίζει να αγνοεί τέσσερα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρμόδιες αποφάσεις του ΟΑΣΕ ».

Οι Αρμένιοι έχουν εισβάλει στο Αζερμπαϊτζάν

Ερώτηση: Τι κάνετε για να αποκαταστήσετε την ειρήνη;

«Η Τουρκία υποστήριξε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο Όμιλος Minsk OSCE, ωστόσο, απέτυχε να διευκολύνει μια λύση με διαπραγμάτευση για σχεδόν τρεις δεκαετίες και η Αρμενία, με τις ασυμβίβαστες πολιτικές της, επωφελήθηκε από αυτό το αδιέξοδο. Υπάρχει ένα σαφές μάθημα που πρέπει να αντληθεί από αυτήν την προηγούμενη εμπειρία, και έχουμε ένα ισχυρό μήνυμα για τη διεθνή κοινότητα: Η Αρμενία εξακολουθεί να είναι το κύριο εμπόδιο για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Η μόνη λύση στη σύγκρουση είναι μέσω της ολικής απόσυρσης των αρμενικών δυνάμεων από τα κατεχόμενα αζερικά εδάφη. Πρέπει να κάνουμε διάκριση μεταξύ του επιτιθέμενου και του θύματος: οι επιφανειακές απαιτήσεις για άμεση παύση του πυρός και διαρκή εκεχειρία δεν θα βοηθήσουν αυτή τη φορά. Γι ‘αυτό υποστηρίζουμε σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν, διότι νομικά και ηθικά έχει δίκιο. Τελικά, εάν οι σχέσεις μας με την Αρμενία είναι επισφαλείς, δεν είναι δική μας επιλογή».

Η… ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη

Ερώτηση: Πώς βλέπετε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις σε μια τουρκική εταιρεία για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τα Ηνωμένα Έθνη;

«Ήταν μια πικρή έκπληξη, μια λανθασμένη και ατυχής απόφαση, η οποία δεν έχει αξία έναντι της Τουρκίας. Η ΕΕ, για άλλη μια φορά, δεν ενήργησε αμερόληπτα. Η ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας προς τη νόμιμη κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως παραβίαση του εμπάργκο… Ελπίζαμε να δούμε τέτοια μέτρα κατά του ηγέτη του πραξικοπήματος, τον Haftar. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επανεξετάσει αυτήν την ατυχή απόφαση ».

Οι Γάλλοι

Ερώτηση: Οι Γάλλοι είναι πολύ επικριτικοί όσον αφορά στην τουρκική δράση στη Λιβύη. Τι περιμένετε απο τη Γαλλία;

«Η κύρια απόκλιση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας έναντι της Λιβύης προέρχεται από την προσέγγιση της τελευταίας στον πολέμαρχο Χαφτάρ, ο οποίος ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση για να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση στην Τρίπολη. Δυστυχώς, η Γαλλία έχει επιλέξει παράνομες ομάδες ως συνομιλητές, αλλά εάν αλλάξει στάση, θα μπορούσε να διαδραματίσει περισσότερο εποικοδομητικό ρόλο”.

Η Ιταλία

Πώς είναι η συνεργασία με την Ιταλία σε αυτή τη δύσκολη φάση για τη Λιβύη;

«Η Ιταλία είναι μεταξύ των ευρωπαίων  που έχουν κατανοήσει και βιώσει τη σοβαρότητα της κρίσης στη Λιβύη, για εμάς είναι ένας ισορροπημένος εταίρος, με τον οποίο έχουμε σωστό διάλογο σε όλα τα επίπεδα. Η Τουρκία και η Ιταλία εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν τα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ιταλία για την ανοικοδόμηση της Λιβύης. Οι τουρκικές εταιρείες έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτό το θέμα. Γνωρίζουμε την απειλή της παράνομης μετανάστευσης για την Ιταλία, αλλά για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταναστευτικών ροών που στοχεύουν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μάλτας και της Ιταλίας, πρέπει να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της Λιβύης. Από την πλευρά μας, υποστηρίζουμε τα αρμόδια όργανα της Λιβύης παρέχοντας τεχνική βοήθεια και ανάπτυξη ικανοτήτων ».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ερώτηση: Σε ποια σημεία συμφωνείτε με τη Ρωσία;

«Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας και σίγουρα ένας σημαντικός παράγοντας στην περιοχή μας. Πολλές συγκρούσεις στην περιοχή απαιτούν συνεχή διάλογο με τη Ρωσία. Οι θέσεις μας διαφέρουν σε ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών, αλλά πρέπει να κάνουμε διάλογο με τη Ρωσία και να συνεργαζόμαστε κατά το δυνατόν. Προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαφορές και να ενισχύσουμε το κοινό έδαφος. Η συνεργασία μας στη Συρία και τη Λιβύη είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η αναζήτηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα: συνεργαζόμαστε όταν είναι δυνατόν και διατηρούμε τη θέση μας όταν είναι απαραίτητο ».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι