Τσέχος για 27: Βλέπω πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων

-

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις δήλωσε πριν από λίγο  ότι οι απόψεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικές μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  για το Ταμείο Ανάκαμψης στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι οι 27 βρισκόμαστε πιο κοντά σε συμφωνία», είπε. «Υπάρχουν διαφωνίες και για το συνολικό ποσό που θα  βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την κρίση του ιού».

Η Ιταλία κοντραρίστηκε έντονα με την Ολλανδία και ο  Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

«Η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολλανδία έχει ζητήσει κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν την οικονομική στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Και προς συνεννόηση, οι Ολλανδοί ουσιαστικά ζητούν μνημόνια και επιτροπεία για τη διαχείριση των κονδυλίων, ώστε κάθε κονδύλι που θα χορηγείται, να συνοδεύεται και από μέτρα λιτότητας. Λένε πως κάθε χώρα μπορεί να παρουσιάσει κι ένα πλάνο μεταρρυθμίσεων δικής της έμπνευσης που να μην βρίσκει σύμφωνη μια άλλη, οπότε αν δεν συμφωνούν και οι 26 "άλλοι", δεν θα παίρνει τα χρήματα. Αυτό σημαινει στην ουσία το δικαίωμα "βέτο" εν προκειμένω. Δηλαδή θα μπορεί έστω και μια χώρα, να φρενάρει την οικονομική βοήθεια προς μια άλλη χώρα.

«Ο Κόντε αποδόμησε την θέση αυτή, με μια παρέμβαση η οποία βασίσθηκε σε αναλυτικές νομικές αρχές», τονίζει ο ιταλικός τύπος. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, είναι σαφές ότι «η όλη πορεία της διαπραγμάτευσης είναι ανηφορική».

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τέλος, σε ότι αφορά την έγκριση των σχεδίων μεταρρυθμίσεων των διαφόρων χωρών, τονίζει ότι μπορεί, τελικά, να μην θεωρηθεί αρκετό μόνο το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά να χρειαστεί και το «ελεύθερο» από μια ενισχυμένη πλειοψηφία κρατών μελών της Ένωσης.

Αν δεν επιτευχθεί μια ικανοποιητική λύση, προσθέτει η Rai, η Ιταλία θα μπορούσε να θέσει βέτο κατά την τελική έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.