Quantcast
Τσιγαράκι και ολιγωρία έκαψαν την Πύλη των Λεόντων; - slpress.gr

Ξεκίνησε σήμερα η έρευνα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής για τη φωτιά που προκάλεσε φθορές στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Από το πρωί, ανακριτικοί υπάλληλοι λαμβάνουν καταθέσεις από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα της Πυροσβεστικής, δηλαδή από καταθέσεις αυτοπτών,  δείχνουν ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στο χώρο του πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου.

Φωτογραφίες-σοκ από τις Μυκήνες: Μαύρισε η Πύλη των Λεόντων – Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Η φορά του ανέμου δεν ήταν ευνοϊκή, με αποτέλεσμα οι φλόγες να περάσουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και να προκαλέσουν φθορές στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, τις Βόρειες Αποθήκες, στην περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, στα δυτικά της Ακρόπολης, στη Συνοικία και στην περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Οι φλόγες δεν έφτασαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, αλλά η κάπνα προκάλεσε φθορές σε όλα τα εκτεθειμένα ευρήματα. Θα διερευνηθεί ο εμπρησμός εξ αμελείας, που θεωρείται ιδιαίτερα πιθανός -π.χ. τσιγάρο στο πάρκινγκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακριτικοί υπάλληλοι αναζητούν τις κάμερες για να διαπιστωθεί τι κατέγραψαν. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι άνθρωποι, οι οποίοι την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά βρίσκονταν στο πάρκινγκ.

Ακολούθως, θα μπουν στο μικροσκόπιο τα μέτρα πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου και εάν αυτά εφαρμόστηκαν όταν ξέσπασε η φωτιά. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής θα λάβουν καταθέσεις από το προσωπικό. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, τα συστήματα ασφαλείας ήταν σε πλήρη λειτουργία, υπήρχαν δεξαμενές πυρόσβεσης που ήταν γεμάτες με νερό και είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ είχε λάβει χώρα ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος.

Το τελευταίο ήδη αμφισβητείται από την Πυροσβεστική, αφού ο μόνος τρόπος να επεκταθεί η φωτιά όπως επεκτάθηκε, ήταν να βρήκε καύσιμη ύλη. Γεννάται το ερώτημα κατά πόσον είχε όντως καθαριστεί σωστά ο χώρος ή όχι. Θα διερευνηθεί επίσης αν λειτούργησαν τα αντιπυρικά συστήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα εξεταστεί εάν υπήρξε αντίδραση και ποια ήταν αυτή, μετά το πέρασμα της φωτιάς εντός του χώρου. Εάν δηλαδή εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας και με ποιο τρόπο, όπως και ένα υπήρξαν μέτρα προκειμένου να μην επεκταθούν οι φλόγες στην έκταση που τελικά επεκτάθηκαν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι