Τσίπρας: Ο προϋπολογισμός του 2019 θα έχει μόνον αντίμετρα

-

Την εκτίμηση και την πεποίθησή του ότι τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και ότι έρχεται η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της λιτότητας, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση, είναι μια διαρκής, ανοιχτή πρόκληση ιστορικών διαστάσεων». Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του απέδειξε ότι «αυτό που φαινόταν κάποτε ουτοπία, να πετύχουμε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις, ήταν τελικά εφικτό».

Ο Αλέξης Τσίπτας τόνις ακόμη ότι «σύντομα θα έρθουν στη Βουλή τα μέτρα» που εξήγγειλε στην ΔΕΘ, η νομοθέτηση των οποίων «θα φέρει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών» τους για την «διαρκώς ανέξοδη, αδιέξοδη, ψευδή και καταστροφολογική ρητορική τους».

«Θα τους φέρουμε να ψηφίσουν τα μέτρα του "τέταρτου μνημονίου" που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα» είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός. Σημείωσε μάλιστα ότι «το πιο ενδιαφέρον θα είναι, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τον προϋπολογισμό του 2019, γιατί τότε θα αποδειχθεί ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα, αλλά μόνο αντίμετρα».

«Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα; Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα; Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα...», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δράμα του Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «το μεγάλο δράμα του κ. Μητσοτάκη είναι που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής», και αυτό γιατί, όπως είπε, όσο και να προσπαθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει».  Αναφερόμενος προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας τον κάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής, για να δούμε, όπως είπε, καθαρά και δημοκρατικά στην  Βουλή «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος».

Μήνυμα σε Σκόπια και Καμμένο

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Μακεδονικό, επαναλαμβάνοντας ότι «αν δεν αλλάξει τη συνταγματική της ονομασία η ΠΓΔΜ η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτρέψει την είσοδο της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Χαρακτήρισε μάλιστα «μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς» την Συμφωνία των Πρεσπών και έστειλε μήνυμα προς την ΠΓΔΜ σε περίπτωση που δεν την ψηφίσουν.

«Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην ΕΕ ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα  πέτυχε τα τρία τελευταία χρόνια «να έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η χώρα μας «επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες».

Μάχη ταυτότητας οι ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ως «μάχη ταυτοτικού χαρακτήρα, για την Ευρώπη και το μέλλον της», σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Δεξιά δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Και αυτό γιατί, όπως τόνισε, ένα κομμάτι της επιμένει να υπερασπίζεται πολιτικές που υπονόμευσαν και υπονομεύουν την συνοχή της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ ένα άλλο προσδένεται στο άρμα της ακροδεξιάς.

Ειδικά για την ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι συμβαίνουν και τα δύο μαζί. Την κατηγόρησε δηλαδή ότι «συνεχίζει την αμετανόητη υπεράσπιση των πεπραγμένων της καταστροφικής κυβέρνησης Σαμαρά», την ώρα που κρατάει «ψηλά και τη σημαία του νεοσυντηρητισμού και του ακροδεξιού φανατισμού».

«Είναι σαφές, ότι στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν, δηλαδή, η Ευρώπη του νεοφονταμενταλισμού και των κλειστών συνόρων. Η  Ευρώπη φρούριο», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε σε επαγρύπνηση τις προοδευτικές δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό  αναφέρθηκε και στους Σοσιαλιστές, ανοίγοντας για άλλη μια φορά παράθυρο προς το ΚΙΝΑΛ. «Από την πλευρά της Αριστεράς, δεν είναι η ώρα ούτε για παράλληλους μονολόγους, ούτε για φθηνούς βοναπαρτισμούς. Αλλά και από την πλευρά των Σοσιαλιστών, έχει έρθει η ώρα της μεγάλης απόφασης. Ή θα συνεχίσουν την συντηρητική τους μετάλλαξη και άρα θα γίνουν χαλάκι για την άνοδο της ακροδεξιάς. Ή θα τιμήσουν τις ιστορικές τους ρίζες και θα δώσουν τη μάχη στο πλάι των προοδευτικών δυνάμεων», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.