ΤτΕ: Πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη λόγω κορωνοϊού

-

Μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020, με απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την ελληνική οικονομία, στη σκιά της πανδημίας κορονωϊού.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια Έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, «η ομαλή πορεία της οικονομίας ανακόπτεται από την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Αν και δεν είναι ακόμη εύκολο να ποσοτικοποιηούν οι συνέπειες στην οικονομία, ο προβλεπόμενος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να είναι μηδενικός, έναντι 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη η ΤτΕ εκτιμά ότι είναι πιθανό να εισέλθει σε αρνητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις αναμένεται σύμφωνα με την ΤτΕ να εκδηλωθούν στα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους και κυρίως το δεύτερο.

Κατά την ΤτΕ το 2019 υπήρξε υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εκτιμάται, κατά τα προσωρινά στοιχεία, ότι έκλεισε κοντά στο 4% του ΑΕΠ.

Για το 2020, όμως, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού αφενός δημιουργεί νέες υψηλές δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η ΤτΕ εκτιμά ότι τα επιχειρησιακά σχέδια που είχαν εκπονήσει για τα «κόκκινα» δάνεια πλέον τελούν υπό αναθεώρηση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.