Τζόνσον: Υπάρχει χρόνος για αλλαγή στην συμφωνία για Brexit

-

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έκρινε ότι δεν είναι πολύ αργά προκειμένου το Λονδίνο να εξασφαλίσει «αληθινή αλλαγή» στους όρους της συμφωνίας αποχώρησης που έκλεισε η πρωθυπουργός Μέι με την ΕΕ και προειδοποίησε εναντίον της διεξαγωγής νέας ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο Τζόνσον, εκ των πρωταγωνιστών της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος του 2016, θεωρείται πως διαθέτει ακόμα επιρροή και μπορεί να κρίνει πώς θα ψηφίσουν κάποιοι από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Στη στήλη του στην εφημερίδα The Telegraph, έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν και κατά πόσον υπάρχει τρόπος να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Ίσως», απάντησε. «Διεξάγεται μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι πολύ αργά για να εξασφαλίσουμε αληθινή αλλαγή στο backstop. Θα ήταν παράλογο να διεξαγάγουμε την ψηφοφορία πριν καν γίνει μια απόπειρα να εξασφαλιστεί» μια ουσιώδης αλλαγή, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Μέι οφείλει να ανακοινώσει τουλάχιστον το περίγραμμα των σχεδιασμών της ενόψει των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για τη μελλοντική σχέση, προκειμένου να «καθησυχάσει» τους βουλευτές που «έχουν αμφιβολίες, κάτι κατανοητό», δίνοντας απαντήσεις «σε ορισμένα βασικά ερωτήματα» που εγείρουν.

Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει, για τρίτη φορά, επί της Συμφωνίας Αποχώρησης, παρά τις δυο προηγούμενες βαριές ήττες που υπέστη, και ελπίζει να κερδίσει ορισμένους από τους βουλευτές των Τόρις, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν τον φόβο, όπως ακριβώς και ο Τζόνσον, ότι το backstop θα μπορούσε να «παγιδεύσει» τη Βρετανία στην ευρωπαϊκή σφαίρα επιρροής.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.