UNICEF: Η σύγκρουση στο Τιγκράι της Αθιοπίας επηρέασε 2,3 εκ. παιδιά

UNICEF: Η σύγκρουση στο Τιγκράι της Αθιοπίας επηρέασε 2,3 εκ. παιδιά

Η σύγκρουση στην περιοχή του Τιγκράι, στην Αιθιοπία, έχει ως αποτέλεσμα 2,3 εκατ. παιδιά να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια ενώ χιλιάδες άλλα, που κατέφυγαν σε καταυλισμούς στο Σουδάν, βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση, ανέφερε σήμερα η Unicef. Η Τιγκράι, μια περιοχή της βόρειας Αιθιοπίας, είναι το θέατρο βίαιων συγκρούσεων μετά την έναρξη στις 14 Νοεμβρίου στρατιωτικών επιχειρήσεων τις οποίες διέταξε ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ εναντίον του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι (TPLF) που διοικεί την περιοχή και εδώ και πολλούς μήνες αψηφά την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και, σύμφωνα με τις σουδανικές αρχές, άλλοι 36.000 διέσχισαν τα σύνορα και κατέφυγαν στο Σουδάν. “Το μπλάκαουτ στις επικοινωνίες και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις στην περιοχή Τιγκράι, εμποδίζουν την πρόσβαση σε περίπου 2,3 εκατ. παιδιά που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια”, αναφέρει η γενική διευθύντρια του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (Unicef) Ενριέτα Φορ, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως περίπου “12.000 παιδιά, ορισμένα από τα οποία χωρίς τους γονείς ή την οικογένειά τους, βρίσκονται στους καταυλισμούς των προσφύγων και στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης και είναι σε κατάσταση κινδύνου”. Πολλοί από τους αυτοσχέδιους αυτούς καταυλισμούς που φτιάχτηκαν στο Σουδάν έχουν γεμίσει και οι πρόσφυγες ζουν υπό ανθυγιεινές συνθήκες, με περιορισμένη πρόσβαση σε νερό και τρόφιμα. “Οι συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά αυτά είναι εξαιρετικά σκληρές. Εργαζόμαστε με τους εταίρους μας προκειμένου να παράσχουμε υποστήριξη πρώτης ανάγκης, στον τομέα της υγείας, των τροφίμων και του νερού”, λέει η Φορ. “Καλώ όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επιτρέψουν μια διαρκή και χωρίς εμπόδια πρόσβαση σε όλες τις κοινότητες που επηρεάστηκαν από τον πόλεμο προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε στα παιδιά και στις οικογένειές τους”, συνέχισε. Κάλεσε επίσης να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά “δεν στρατολογούνται ούτε χρησιμοποιούνται” στη σύγκρουση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι