Βαθιά υπόκλιση Μάας στον Πομπέο

-
380

Ο ρόλος της διατλαντικής συμμαχίας υπήρξε κρίσιμος για την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από 30 χρόνια και παραμένει επίκαιρος μέχρι σήμερα, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ Χάικο Μάας και Μάικ Πομπέο. Παραλλήλως εξέφρασαν την  αντίθεσή τους προς την κρίση που διατύπωσε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την Συμμαχία «εγκεφαλικά νεκρή».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, από την Λειψία, μετά την επίσκεψή τους στο χωριό Μεντλαρόιτ, το λεγόμενο και «μικρό Βερολίνο», καθώς κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν μοιρασμένο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, ο κ. Πομπέο, ο οποίος το 1989 υπηρετούσε στην ίδια περιοχή ως μέλος των αμερικανικών ενόπλων στην Γερμανία, τόνισε ότι «ήταν η θαυμάσια δουλειά των δημοκρατικών κρατών που έφερε την ελευθερία και έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες».

Νομίζω ότι «το ΝΑΤΟ παραμένει μια σημαντική, κρίσιμη - πιθανόν ιστορικά μια από τις πιο κρίσιμες - στρατηγικές εταιρικές σχέσεις της ιστορίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον κ. Μάας να προσθέτει ότι δεν θεωρεί το ΝΑΤΟ εγκεφαλικά νεκρό και να επαναλαμβάνει ότι παραμένει προσηλωμένος στην διεθνή συνεργασία, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως τον «σημαντικότερο εταίρο της Ευρώπης και της Γερμανίας εκτός Ευρώπης».

Ο Πομπέο από την πλευρά του εξήρε τον ρόλο της Γερμανίας στην επίλυση διεθνών διενέξεων, κάνοντας λόγο για έναν «καταπληκτικό» εταίρο. «Έχουμε τις ίδιες αρχές, τις ίδιες ανησυχίες. Περιστασιακά έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτά συμβαίνουν μεταξύ φίλων και συμμάχων» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Προηγουμένως ο κ. Μάας είχε σημειώσει ότι η γερμανική εξωτερική πολιτική είναι αυτή την εποχή πολύ πιο ενεργή σε διεθνές επίπεδο από ό,τι εδώ και χρόνια. «Ξέρουμε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την Γερμανία και με την συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν μεγαλώσει ακόμη περισσότερο. Και θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες», δήλωσε ο κ. Μάας, ο οποίος απόψε αναγνώρισε ευθέως τον ρόλο των ΗΠΑ στην επανένωση της Γερμανίας.

«Χωρίς την ηγετική δύναμη της Αμερικής δεν θα υπήρχε επανένωση. Μας συνδέει μαζί σας μεγάλη εγγύτητα και μεγάλη ευγνωμοσύνη. Οφείλουμε σε σας την ελευθερία και την ενότητά μας», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του είχε αναφερθεί ονομαστικά μόνο στην συνεισφορά του ρώσου ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ενώ είχε συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στους «δυτικούς συμμάχους», προκαλώντας αντιδράσεις.